Автор
Весела Георгиева

Една разтърсваща история от съседна Турция: Омъжиха ме на 6, мислех, че това е нормално

Х.К.Г. е още дете, когато баща и` решава да я даде на съпруга и`. В момента се води процес, защото по закон жената трябва да е на 18, за да се омъжи. Но това не означава, че момичетата не встъпват в брак, докато са още деца.

"Омъжиха ме на шест. Съпругът ми беше на 29. Мислех, че е нормално да женят децата още докато са малки. Когато исках да избягам, баща ми ме удари и каза, че съм сторила голям грях."

Така започва историята на Х.К.Г. от Турция, разказва "Дойче веле".

По данни на Турската статистическа служба, цитирана от германския вестник "Зюддойче Цайтунг", в Турция 24,2% от жените, омъжили се през 2021 година, са били под 18-годишна възраст. Но дали те са омъжени още на шест години - какъвто е случаят на Х.К.Г.?

"Бях на шест. Играех си вкъщи със сестра ми."



Историята на жената, чието име остава скрито от широката общественост, се разчува години след събитието в рамките на процес, в който съдът трябва да се произнесе по обвиненията срещу бащата и съпруга на момичето.

Бащата е основател на организацията "Хиранур", която принадлежи към консервативната религиозна секта "Исмаил Ага". Известно е, че в момента на женитбата съпругът е бил на 29 години.

"Бях на шест години, играех си вкъщи със сестра ми, а майка ми и баща ми разговаряха. Баща ми се опитваше да убеди майка ми в нещо, а тя каза, че съм още малка. След което баща ми ме попита: "Ти вече си голяма, нали така?"

После се обърна към майка ми и каза: "Виж, дъщеря ми вече е пораснала и може да бъде булка". Това гласят показанията на Х.К.Г. от 7 юни 2022 година, с които се сдобива Independent Turkish, турското издание на британския Independent.

Както разказва през декември 2022 година в турския вестник BürGün журналистът Тимур Сойкан, в един момент Х.К.Г. започнала да се отбранява срещу своите мъчители. Тайно си купила мобилен телефон, с който заснела съпруга си и разказала на една жена, с която се запознала в интернет, за мъченията, на които е подложена. Тази жена я е посъветвала да потърси помощ от държавата. Х.К.Г. го прави, но, както установява журналистът, публикувал и предполагаема снимка от сватбата на детето булка от 1998 година, разследването не напредва от 2020 година насам.



Институциите знаят за историята от 2012 г. Тогава Х.К.Г. била на 16 години и е потърсила медицинска помощ в болница, заради нередовния си месечен цикъл.

Лекарите се усъмнили и информирали полицията. Възрастта на младата жена трябвало да бъде установена чрез изследвания на костите, но религиозната секта, чиито членове са бащата и съпругът, подвели институциите. Те завели за изследване в друга болница друга 21-годишна жена и така случаят бил приключен. Защото нямало доказателства...

"Мислех, че това е нормално", казва Х.К.Г.

През 2020 г. тя отново търси помощ и тогава получава място в дом на Министерството на социалната политика, предоставящ закрила.

За съжаление министърът стига до извода, че системни издевателства в религиозното училище на сектата не могат да бъдат доказани. Тогава депутат на опозицията изчита в парламента показанията на младата жертва...

"След известно време те започнаха да се държат така, като че ли всичко това е нормално. Мислех, че децата ги женят още докато са малки. Семейството ми ми каза: Ако не се подчиняваш на Кадир, ангелите ще те прокълнат и ще гориш в ада. Когато исках да избягам, семейството ми не ме пусна. Баща ми ме удари. Взе ми мобилния телефон и каза: Стори голям грях".

Както посочва "Зюдойче цайтунг", за регистрацията пред държавните власти Х.К.Г. е омъжена официално едва на 18 години. Съпругът ѝ, който в момента на сватбата е бил на 29, признава, че е имал с нея сексуални отношения още докато е била дете, но според него това не е било изнасилване. Междувременно Х.К.Г. е разведена, има едно дете от брака си.

Съдебният процес по отправените от нея обвинения, включително към майка ѝ, която не се е "съпротивявала достатъчно на сватбата", се води при закрити врата. Обвиняемите могат да получат наказания от между 18 и 30 години затвор. Ако бъдат доказани и признати обвиненията. Ако... А през това време много момиченца биват лишени от своето детство, превърнати в предмети, в кукли за правене на секс, в домакини, майки, без да могат да получат нужното им образовани е и живот, който заслужават.