Автор
Антония Дамянова

Историята на най-известната вдовица в света влиза в киното

Историята на прочутата вдовица Клико ще бъде пресъздадена на големия екран. Независимата американска продукция се снима от американски екип във френския град Реймс.

Барб Никол Клико е жената, дала името си на прочуто шампанско.

Малката Барб се ражда през далечната 1777 г. в най-богатото семейство в Реймс. Когато овдовява, тя е едва на 28 години и майка на 3-годишна дъщеря.

Първоначално Мадам Клико изпада в отчаяние - в ръцете ѝ се оказват фамилен замък, лозя, изискващи постоянни грижи и цяло подземно кралство - изби с дължина 24 километра и 100 000 бутилки шампанско.

Младата вдовица успява да се съвземе и за учудване на обществеността по онова време отказва да продаде лозята, взимайки смелото решение сама да поеме бизнеса на покойния си съпруг.

Така мадам Клико става първата жена, ръководила бизнес, свързан с производството на шампанско. И го прави с изключителен замах и усет. Тя разширява дейността и започва да изнася шампанско за цяла Европа.

Известна е с това, че измисля начин за отстраняване на неприятната утайка. Дотогава шампанското е било мътно, но от онзи исторически момент нататък виното от Рейм - основна грижа и гордост за винопроизводителите от Шампан, започва да се прославя и извън страната, за да се наложи като едно от най-добрите и ценени вина в целия свят.



Всъщност веднага щом взема работата в енергичните си ръце, Никол Клико стига до извода, че Шампан е тесен за превъзходното ѝ вино и че то е достойно да стане известно в цял свят. За няколко години износът на семейното предприятие се увеличава до 110 хиляди бутилки. Най-голямата партида отива в Русия, благодарение на блестящите маркетингови разследвания на Луи Бон, които той прави на място.

Мадам Никол Барб Клико Понсарден не блестяла с особена красота. Затова и не обичала да позира - за поколенията е останал един-единствен неин портрет. За сметка на това впечатлявала с остроумието и елегантността си.

Известно е още, че дамата не се отличавала с ведър характер, с добродушие или щедрост. Въпреки това вече над двеста години името ѝ се прославя на различни езици и на всички континенти, когато гърмят тапи, вдигат се тостове и звучи смях. Самата Никол обаче не обичала шумните компании и веселия.

Тя израснала в семейство на прагматични буржуа, макар и с аристократичен привкус - баща ѝ бил удостоен с баронска титла лично от император Наполеон.

Според семейната легенда майка ѝ често ѝ казвала: Ах, Никол, знам, че ти ще се прочуеш скоро след като се омъжиш! Каква пророчица се е оказала!

В ролята на известната производителка на шампанско ще видим актрисата Хейли Бенет, звезда от филмите "Великолепната седморка" (2016 г.), "Сирано" (2021 г.).

View post on Instagram
 


Сценарият на филма се основава на биографичната книга на Тайлър Дж. Мазео "Вдовицата Клико: Историята на една империя за шампанско и жената начело" (The Story of a Champagne Empire and the Woman Who Ruled It), издадена през 2008 г.

Четете още: 40 години по-късно: Как изглеждат днес Меги и Ралф от "Птиците умират сами"