Автор
Ева Лъчезарова

Как се държат умните хора с тези, които не харесват

Неизменно в живота ни се появяват хора, които не харесваме. Това са колеги, съпругът на най-добрата ни приятелка или пък майката на нашия любим. Понякога чувството за неприязън е необяснимо, друг път пък е провокирано от интриги, слухове, липса на общи теми и несъответствие в мнението. Не живеем в идеален свят и може би точно в това е чарът му. Всеки човек, който се появи в живота ни е урок и може да ни научи на нещо ценно, което иначе не бихме разбрали. Как обаче да се справим с хората, които чисто и просто не можем да понасяме?

1. Приемете ги такива каквито са

Когато имате високи изисквания към себе си, обикновено имате такива и към хората около вас. В такъв случай рискът да бъдете разочаровани става много голям. Преди да осъдите когото и да било пребройте до 10, защото никога не знаете какво точно се случва на отсрещната страна. Всеки има различни проблеми, които не показва и не споделя, всеки има своя уникален житейски път. Не е необходимо да харесвате всеки, както и вас няма как да ви харесва всеки, с когото се срещате. „Не гледай на колко хора се харесваш, а на кого“, както е казал Публий Сир. Животът ви ще бъде много по-лесен, ако просто приемете тези факти.

2. Разберете какво точно не ви харесва в човека отсреща

Това е една от най-важните стъпки, които е добре да предприемете. Може би човекът, който ви дразни е абсолютен нарцис, говори единствено за себе си и си присвоява идеи, които не са негови, а ваши. Сигурни сме, че това ви влудява и напълно ви разбираме. В такъв случай се замислете какво във вашето поведение би могло да предизвика появата на подобен човек в живота ви. Чували сте за закона за привличането, нали? Според него подобните неща се привличат. Как той действа в случая? Вероятно не си вярвате достатъчно, смятате че никога не сте достатъчно добра, никога не сте доволни от постигнатото. Тогава защо някой друг да не се възползва от вашите идеи? Или пък вие също сте човек, който си присвоява чужди идеи, без да разкрие първоизточникът им. Вселената непрекъснато търси баланс и няма как да ви остави без да ви научи на нещо. Най-честият случай, в който някой ви дразни от дъното на душата ви е, защото прилича по нещо на вас. Замислете се ...



3. Фокусирайте се върху положителната страна на нещата

Сигурна съм, че ви е писнало да слушате как трябва да гледате положително на живота си, за да се развива той в правилната посока. На практика обаче това е наистина трудно. Просто приемете, че животът е една спирала, по която се движите ту горе, ту долу. Оценявайте това, което имате и благодарете мислено за него, така ще ви бъде много по-лесно да се справяте и да бъдете в повечето случаи с негативна нагласа. Когато някой ви дразни, се стремете да гледате на него като на актьор в театрална постановка, опитайте се за миг да изключите чувствата и емоциите си и погледнете на него без неприязън. Вижте положителните му качества, които ако погледнете с очилата на негативизма няма как да видите и ще разберете, че никой не е само неприятен или само чудесен. Всички сме кълбо от добри и лоши черти, важното е кой конец ще дръпнете вие.

4. Не се стремете винаги да бъдете прави

Светът е интересен, защото в него властват милиони гледни точки, а един проблем може да придобие толкова оттенъци, колкото хора го наблюдават. Затова не бързайте да заклеймявайте и не се стремете непрекъснато да бъдете прави, защото така ще изпуснете пълнокръвието на това, което се случва около вас и ще останете заобиколени само от собствените си мисли и разбирания.
Ако се стигне до разгорещена дискусия, никога не изпускайте юздите, това е признак на слабост, която никой не трябва да вижда. Най-добрият начин да излезете от подобна ситуация е с шега и усмивка. Дори и първоначално да сте се поддали на провокацията, поспрете за миг и преобърнете гледната си точка.

5. Не спирайте да се учите от другите

Щом приемете, че няма как винаги да сте прави и се научите да гледате на света като на театрална сцена, ще можете да взимате важни житейски уроци, дори от най-големите си врагове. Какво по-хубаво от това? Чудесното в случая е, че щом погледнете проблема в очите, той изчезва, щом научите урока си от човека, който ви дразни, той или спира да ви въздейства или по неведоми пътища престава да бъде фактор във вашия живот.