Днес съвременният градски човек, особено ако принадлежи към т.нар. Upper Middle Class има различни варианти, когато реши да търси нов дом – апартамент, готова къща, къща по поръчка, та дори в някои европейски градове, като Париж и Амстердам, и плаващи къщи.

Едно холандско семейство с три деца избира най-трудния, но и сякаш най-съобразен с индивидуалния вкус път – къща „на зелено”.

Villa L от Powerhouse Company и RAU се появява като резултат на изискванията на клиента – да бъде с проста, но „изненадваща” архитектура, с отворен, но характерен план, да е минималистична, но и луксозна.

Най-характерното решение в резиденцията е подземният етаж, до който се стига през почти невидим от нивото на земята кръгъл изкоп в двора, от който се спуска стълба. На това ниво се намира уелнес центърът и стаите за гости. По-горното, наземно, ниво предлага открито общо пространство – дневна, трапезария и кухня, и няколко сервизни помещения, умело скрити в задната част.

Спалните помещения са на втория етаж и са развити като автономни обеми, подобно на хижи сред гората, с изглед към успокояваща обща покривна градина.

Източник: sgrada.com