Автор
Христина Кирилова

Мадлин Олбрайт: В ада има специално място за жени, които не си помагат една на друга

Мадлин Олбрайт, легендата на политиката в САЩ, завърши земния си път тази нощ. Тя не остава в историята единствено като бивш държавен секретар, а като истинско явление и вероятно вдъхновение за много силни дами, които управляват света днес.

Олбрайт бе символ на смелостта и категоричния език, а събитията в живота ѝ я изграждат като дама с непоклатим и силен характер. Основният принцип, който я съпътстваше до самия край, се осланяше на идеята, че женската солидарност трябва да остане жива и че дамите са родени и за да си помагат. И тези, които не го правят - ще си платят един ден, след като поемат последния си дъх, защото за тях има специално място в Ада.

Мадлин Олбрайт успява да се спаси по време на Втората световна война, като бяга от нацистите в родината си - Чехословакия. Но тя не се примирява единствено със спокойния живот, а стига много, много по-далеч, като се превръща в първата жена, оглавила американската дипломация. Това се случва благодарение на късмета да заживее в САЩ със семейството си още на 11-годишна възраст и да получи възможно най-доброто образование, което заедно с невероятния ѝ характер и нюх за успешни ходове в кариерата, я издига в обществото. И от бежанка се превръща в една от най-важните политически фигури в историята на САЩ.

View post on Instagram
 

Благодарение на тежкото си детство, белязано от ужаса на войната, Мадлин Олбрайт защитава твърда демократична позиция в конфликта в Косово. Политиката ѝ има решаваща роля в превръщането на САЩ в най-великата сила и този период я превръща в икона на политиката.

Олбрайт си отиде от този свят на 84 г. след борба с единствения враг, който бе по-силен от нея - Рака.

В памет на една от най-великите жени в историята ви споделяме мъдрите ѝ мисли, които ще ни вдъхновяват винаги:

"В ада има специално място за жени, които не си помагат една на друга".

"Отне ми много време, за да бъде чут гласът ми. И сега, когато го имам, няма да мълча".

View post on Instagram
 

"Животът е мрачен, но ние не трябва да бъдем мрачни винаги".

"Без значение каква работа трябва да свършите, просто го направете добре, защото репутацията ви е това, което остава след вас".

"На света има достатъчно място за посредствени мъже, но не и за посредствени жени и затова трябва да работим здраво".

Четете още: Колко е красива: Вижте как Кейт намекна на Уилям, че иска четвърто бебе (видео)