Автор
Весела Георгиева

Най-необичайният министър в света е жена и има доста странен татус на лицето (снимка)

Най-необичайният министър в света се казва Наная Махута. Тя е първата жена външен министър на Нова Зеландия, заела този пост през 2020 г.

52-годишната Наная Махута произхожда от племето маори, коренното население на Нова Зеландия. В момента маорите представляват около 15% от населението на страната.

View post on Instagram
 

Наная работи в новозеландския парламент повече от 20 години. Прави впечатление с татуировката си, която рисува през 2016 г. като почит към предците си. Татуировката се нарича "та-моко" и е важен маорски атрибут. Тя показва племенната принадлежност и положението на човека в обществото. При жените тя покрива брадичката и леко докосва устата. Това е един вид културен маркер, който ясно определя корените.

Първоначално Наная Махута е министър по въпросите на маорите, както и министър на местното самоуправление. При обновяването на кабинета на министър-председателя Джасинда Ардерн обаче, е назначена за министър на външните работи.

"Надявам се, че много други жени с маорски произход, със смесен произход в цяла Нова Зеландия ще видят в това поредното отваряне на достъпа до сфери, които бяха до голяма степен затворени в смисъл на професионални възможности", каза Наная, встъпвайки в длъжност.

През 2018 г. Наная бе включена в списъка на Би Би Си със 100-те най-влиятелни жени.

View post on Instagram
 

Жените министри отдавна вече не са само делови фигури, задължени да спазват етикета и протокола. Много от тях градят кариера, но успешно съвместяват ангажиментите си с личния живот.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, например, прекъсна излъчването си на живо във Фейсбук, за да приспи тригодишната си дъщеря.