Автор
Ева Григорова

Насилието над жени има нужда да бъде видяно и обмислено - тук и сега!

В последните няколко седмици всички сме шокирани от насилието над жени в България, което доведе до смъртта на младата майка Евгения, натъпката в куфар, защото вероятно е искала да се раздели със съпруга си, юристката Елена, убита от кандидат депутат, който получил отказ при предложение за брак. Вчера, в деня срещу насилието над жени, животът си загуби и 21-гоидшно момиче, пребито до смърт от приятеля си. В такива тежки моменти всеки се пита: на какво се дължи насилието срещу жени, как можем да го предотвратим?

Отговор на този комплексен въпрос се опитва да даде психоаналитичката Жаклин Роуз, чиято книга “On Violence and On Violence Against Women” излезе на пазара тази година. NY Times обяви моментът, в който тя беше публикувана за изключително повратен, защото от началото на пандемията досега в световен мащаб се забелязва рязък скок на случаите на домашно насилие.



“Насилието над жени е престъпление, което се дължи на дълбока необмисленост” се казва в книгата на Жаклин Роуз. Единственият начин да се преборим с нея, според авторката, е съзнателно да я назоваваме, да се изправяме срещу нея и да мислим за нея. Тя ни призовава да погледнем извършителя в очите, извършителя, който знае какво е направил, но не поема никаква отговорност за случилото се. Нейният съвет обаче стига и по-далеч, Роуз съветва читателите си да погледнат и вътре в себе си и да вземат предвид и собствените си насилствени импулси. “Това, което предлагам, всъщност е много простичко, необходимо е единствено да мислим за нещата, които правим”.

Според авторката е необходимо да гледаме на насилието като на наша лична отговорност, а не като на проблем, който съществува единствено в живота на другите и се прокрадва в новините и световните статистики. Тя е на мнение, че за да го предотвратим, трябва да разберем, че то всъщност е вътрешен импулс, който дебне във всеки един от нас.



Един от примерите, които дава Жаклин Роуз е свързан със снимка на Доналд Тръмп, заобиколен от други мъже в костюми, които подписват заповед, която забранява на САЩ да дава помощ на организации, които подпомагат възможностите за аборти и консултиране по темата. “Тези мъже са убийци, но дори и в най-невероятните им представи, не би им хрумнало, че техните решения всъщност са подхранени от желанието им да причинят болка. Тъй като те отказват да го видят, собственото си насилие, то остава невидимо за тях” - пише Роуз, която е на мнение, че подобна стъпка би довела до рязък скок в броя на рисковите нелегални аборти.



Авторката смята, че насилието над жени всъщност е резултат от несигурността на мъжете и техния страх, че губят нещата от контрол. “Чрез този акт мъжът всъщност се опитва да убеди жертвата си, че властта е негова. Погрешното вярване в абсолютната власт и всепоглъщащият страх от реалността са в основата на действията на фигури като Доналд Тръмп, Харви Уайнстийн и Оскар Писториус. Всички те са богати мъже с положение, които обаче си остават човешки същества, които имат ограничения. Те всъщност не притежават тотална власт и именно това ги кара да прибегнат към насилие.



Книгата на Жаклин Роуз призовава към по-широкото използване на психотерапията като инструмент за намаляване на случаите на домашно насилие. За съжаление обаче тази тема все още е табу в съзнанието на българина. Какво обаче можем да направим? Да започнем да обръщаме внимание на насилието, да го виждаме, да не си затваряме очите и когато ни светне, дори мъничка червена лампа, да действаме.