Събитието, което ще разтърси кралското семейство - Даяна отново ще помогне любовта да победи, но Чарлз ще избяга

Само след броени часове предстои едно от най-вълнуващите събития за британското кралско семейство – откриването на паметника на принцеса Даяна. То ще се състои днес, в деня, в който тя щеше да навърши 60 г. Уви, катастрофа отне живота ѝ, когато тя бе съвсем млада и беляза началото на един труден и изпълнен с много тъга и липса живот за синовете ѝ – Уилям и Хари.

Макар от трагичното събитие да са изминали повече от 20 години, принцовете са споделяли неведнъж, че все още изпитват паника и скръб, които вероятно ще ги преследват до края на дните им. И въпреки че към днешна дата те са в сложни отношения и помежду им настъпи пълен разрив, на 1-ви юли ще забравят за всички различия, обиди и нападки и ще се изправят рамо до рамо, за да почат паметта на майка си. Може би едно от добрите обстоятелства е, че съпругата на Хари, Меган Маркъл, няма да присъства на събитието, тъй като съвсем скоро даде живот на второто си дете. И въпреки че принцовете не издават от кога датират сложните им отношения, е известно, че Меган има пръст в задълбочаването им, а липсата ѝ в този ден може би ще окаже положително въздействие и Хари ще има възможността да разговаря с по-големия си брат.



Вече е известно, че списъкът с гостите, поканени на откриването, не е дълъг и дори мнозина от хората, за които е било планирано да присъстват, не са поканени, заради продължаващата пандемия от Ковид-19 и заради новия вариант „делта“, койото вече е засегнал Великобритания. Знаем, че Меган ще гледа събитието от Калифорния, но истинска изненада бе да научим, че и Кейт Мидълтън, съпругата на Уилям, също няма да присъства. По последна информация херцозите на Кеймбридж и трите им деца – принцеса Шарлот, принц Джордж и принц Луи, ще посетят мястото, където се намира статуята, но в друг ден и това ще бъде много личен и семеен момент за тях. Говори се, че това ще се случи в деня преди откриването на паметника.



Друга голяма изненада определено бе новината, че принц Чарлз също няма да бъде на събитието. Въпреки че точно той беше една от големите любови в живота на Даяна, въпреки че създаде семейство с нея, въпреки че тя е майка на синовете му, въпреки че тя преживя толкова много заради връзката си с него и заради предателството ѝ към нея. Официалното обяснения на принца е, че присъствието му може да събуди болезнени спомени от миналото Според източници от кралския двор това е труден момент за Чарлз и откриването на статуята „може да отвори стари рани“ и да го тласне към отминали преживявания, както хубави, така и тъжни, които той би искал да запази за себе си и не би могъл да намери сили и да отдаде почит на покойната Даяна.

{*


Засега потвърдените гости на събитието са най-близките роднини от семейството на принцеса Даяна, комисията която ръководи процеса по изграждането на статуята, скулпторът Иън Ранк-Броудли и дизайнерът на градини Пип Морисън. Домакини на откриването ще бъдат единствено принц Хари и принц Уилям, за които се знае, че ще изнесат отделни речи. Засега не се коментира дали кралица Елизабет Втора ще присъства на събитието.

Вчера принц Хари изнесе реч на наградите „Даяна“, които се раздават всяка година по случай рождената ѝ дата в нейна памет. Този път церемонията обаче беше проведена онлайн и херцогът на Съсекс имаше възможността да се включи от имението Фрогмор, където е изолиран до 1-ви юли. Разбира се, думите му бяха насочени главно към младите хора, заради които са учредени наградите, но той спомена и предстоящото откриване на статуята:

„След няколко дни с брат ми ще почетем 60-ия рожден ден на майка ни и сме сигурни, че тя щеше да бъде изключително горда с всички вас – млади хора, които се борят за добрите каузи и постигат толкова много. Майка ми вярваше, че младите имат силата да променят света. Никога не се страхувайте да постъпвате правилно и да заставате зад всичко, в което вярвате. Знайте, че си струва да живеете за истината и за да помагате на другите, точно както правеше моята майка.“, гласи част от словото, което Хари изнесе.

А сега предстои да бъдем свидетели на нещо наистина велико – двама братя, които ще застанат рамо до рамо, ще преглътнат всички противоречия и може би ще направят крачка един към друг в памет на майка си.

Четете още: Уилям не се сдържа и избухна: Меган, тази зла жена!