12 ключови елемента от погребението на принц Филип, които със сигурност не сте забелязали

Погребението на принц Филип - краят на една ера, събитието, което цял свят гледа с насълзени очи и огромна доза любопитство. И макар траурната церемония да бе тиха, символиката бе крещяща. Толкова много елементи, толкова много тъга, толкова много любов и признание имаше в мълчанието не само на кралица Елизабет, но и на цялото кралско семейство. Принц Филип беше изпратен, по думите на внуците му Уилям и Хари, точно както би желал.

А сега нека видим кои бяха 12-те елемента, които много от вас вероятно не са забелязали:

Траурната церемония беше отслужена на същото място, където принц Хари се ожени за Меган

Принц Филип беше изпратен в параклиса "Сейнт Джордж", част от замъка Уиндзор. На същото място се венчаха Хари и Меган през 2018 г., а няколко месеца по-късно там се омъжи и принцеса Юджийн. Сватбеният олтар беше заместен с място, на което бяха изложени всички медали на принц Филип. Ковчегът бе разположен върху същата пътека, по която Меган мина под ръка с принц Чарлз, който я изпроводи до олтара.

Ковчегът на принц Филип бе обсипан от предмети със силна символика

Ковчегът на принц Филип беше покрит с личното му знаме, което символизира произхода му и живота му в британското кралско семейство. Сабята, която беше върху ковчега, е подарък на херцога на Единбург от крал Джордж Шести, а цветята върху горната страна на ковчега бяха бели рози и лилии, подбрани лично от кралица Елизабет.

Бележката на Елизабет Втора

Последният детайл, за който много медии не бяха споменали, е бележката, която също беше оставена върху ковчега. Кралски експерти твърдят, че това са последните думи на кралицата към любимия ѝ, а писмото е подписано от "Лилибет" - принц Филип бе последният човек, който имаше правото да се обръща към нея с това име.

Посланието от Меган Маркъл

Меган Маркъл не получи медицинско разрешение да пътува до Великобритания, за да изпрати принц Филип, но източници разкриват, че е наблюдавала церемонията по телевизията и е изпратила от свое име венец и картичка с послание, написано на ръка.

Принц Хари все пак сложи медалите си

Въпреки че херцогът на Съсекс е загубил доживот всичките си военни титли и медали, е получил разрешение от кралицата да сложи значките си в памет на дядо си, който е герой от Втората световна война.

Кралското семейство наруши вековна традиция

Кралица Елизабет Втора дръзна да наруши една от най-съкровените кралски традиции и то на погребението на съпруга си, за да не нарани принц Хари и принц Андрю. Припомняме ви, че и двамата изгубиха правото си да носят военни униформи, включително и на погребението на принц Филип. Ето защо Нейно Величество нареди всички представители на фамилията да бъдат облечени цивилно.

Другото голямо изключение - принцеса Ан

Принцеса Ан е единствената дъщеря на кралица Елизабет и принц Филип и въпреки че според протокола дамите нямат право да вървят зад ковчега, за нея бе направено изключение. Тя вървеше заедно с брат си Чарлз на първа линия зад ковчега на Филип.

Огърлицата на Кейт Мидълтън и тайното ѝ послание

Въпреки че погребението на Филип не бе повод Кейт Мидълтън да заблести, тя го направи по един много елегантен, фин и трогателен начин. Приказната перлена огърлица, която всички забелязахме, е била притежание на кралицата, а след това и на принцеса Даяна. Това е вторият път, в който виждаме Кейт с бижуто, а първият бе на 70-тата годишнина от сватбата на Филип и Елизабет през 2017 г.

Кралицата и мястото ѝ на траурната церемония

Цял свят тъгуваше заедно с Нейно Величество, но тя седеше напълно сама в параклиса "Сейнт Джордж". Любопитен факт е, че Елизабет седна на същото място, на което седеше и по време на сватбата на Хари и Меган през 2018 г.

Брошката на Елизабет

Един от ярките символи на погребението беше диамантената брошка, която Елизабет беше сложила върху черния си тоалет. Бижуто е подарък на бабата на кралицата - Мери по случай сватбата ѝ през 1893 г.

Принц Филип е избрал сам колата, с която да бъде превозен ковчегът му

Принц Филип е планирал голяма част от погребението си, а един от най-важните детайли за него бил зеленият Ленд Роувър, който видяхме в събота. Любопитен факт е, че херцогът е избрал возилото вместо катафалка, преди цели 18 години. Зеленият цвят на автомобила е в знак на военната му служба. А ето и думите, с които е заявил желанието си: "Просто ме качете на зеления Ленд Роувър и мезакарайте в Уиндзор".

Филип не е бил отведен до гроба си

На церемонията ковчегът на принц Филип бе снижен под параклиса "Сейнт Джордж", но това съвсем не е мястото, което е отредено за негов гроб. Там обаче ще остане до смъртта на кралица Елизабет Втора.

Четете още: Хари се предаде: Говори с Уилям, Кейт Мидълтън играе в негова полза