Автор
Woman.bg

Защо една млада българка избра София пред Дортмунд?

През 2013 г. Ирена Василева започва да учи магистратура в Дортмунд, Германия със специалност „Управление на проекти“, а през 2015 г. се връща в България. В момента работи в международна компания в София и се занимава с проектен мениджмънт. Решихме да я разпитаме какво кара една успяла млада жена да предпочете родината пред шеметна кариера в чужбина и с какво образованието зад граница привлича младите.

Ето нейния разказ: "Още от гимназията знаех, че искам да отида в Германия. Реших да запиша бакалавърска програма тук и да направя магистърска в чужбина.

Първо, защото образованието зад граница ти дава малко по-различна перспектива, по-практическа, пък и те обогатява в много аспекти – самостоятелност, мотивираност, самоувереност, преодоляване на културен шок, развива адаптивност и учи на търпение, постоянство и издръжливост. Ползите наистина биха могли да бъдат огромни. Когато един студент поеме по тези стъпки, обикновено винаги се изправя пред различни и понякога непредвидими трудности. В повечето случаи това е периодът, в който за първи път си останал без пряката подкрепа на родители и близки и просто се налага да се справиш.

Причините един студент да реши, че не иска да учи в България, определено може да са различни - от факта, че смятат образованието в България за не толкова добро, до желанието да сравнят и опитат нещо ново и да натрупат житейски опит, както и вярата, че навън има повече възможности за реализация и работа. В последно време наблюдавам обаче все повече обратната тенденция. Някои смятат, че тук има много повече възможности за развитие, особено на собствени идеи. Това, разбира се, все още зависи и от сферата, и от пазара, но аз силно вярвам, че ние сме тези, от които и сферата, и пазарът зависят. Още когато реших, че искам да уча магистратура в чужбина, аз знаех, че ще се върна да практикувам професията си в България. Тоест за мен не е стоял друг въпрос никога.

Според мен абсолютно всеки млад човек може да се чувства добре в България. Аз се чувствам добре тук. Познавам още много хора, които са се върнали и са на същото мнение. Познавам и чужденци, които също се чувстват по-добре тук. България може да предложи много. В твоята родина си, спокоен си, близките са до теб и ти до тях, културата си е твоята, не се чувстваш чужд - това са сериозни предимства. Не на последно място, времето е много по-хубаво от Германия.

С придобития опит си си намерил добра работа в добра среда с добри условия, не плащаш високи данъци. Наясно съм, че България има бъдеще и има развитие, има още много неща да се случват и искаш да си част от всичко това. Бих посъветвала всички бъдещи кандидат-студенти, които са се насочили към образование в чужбина, също да не се отказват, защото си заслужава, но после да се приберат в родината!

източник:Едланта

Четете още: Запознайте се с американската Сузанита