Жените и войната в Украйна: Изнасилвания, демонстрации и смели призиви за мир!

Войната изправи жените в Украйна пред тежки изпитания. Принудени да изоставят любимите си мъже, една част от тях станаха емигранти по неволя, бягайки с децата си далеч от бомбите, падащи над домовете им. Други предпочетоха да останат...

Вече близо два месеца от началото на войната, новините, които достигат до нас, са стряскащи и зловещи. Разкази за безразборни екзекуции на беззащитни цивилни граждани и на изнасилени жени потресоха света и цялата международна общественост. Нарастващият брой сигнали за брутални сексуални издевателства, извършени от руски военни, отприщиха световния гняв, довеждайки до масови демонстрации под руските посолства в различни страни.



На 14 април полуголи жени протестираха пред руското посолство в естонската столица Талин. Демонстрацията бе с цел да привлече вниманието към престъпленията на руски войници срещу жени и деца в Украйна.

"Руските войници изнасилват и убиват невинни жени и деца в Украйна. Хората, които подкрепят тази война, също подкрепят военните престъпления и убийствата и също са съучастници. Това е нашето послание към привържениците на режима на Путин – в Русия, Естония и навсякъде“, скандират протестиращите жени.


Наскоро активисти протестираха и пред германското посолство, като цел на изявата бе да подтикне Германия и други европейски държави да приемат по-твърда линия с Русия, включително и да се откажат от доставките на руски газ.

Демонстрация имаше и до унгарското посолство в Талин. Протестиращите носеха противогази, за да покажат отношението си към Унгария, която продължава да купува газ от Русия.

Междувременно жени от цял свят следят и изразяват открито болката си от случващото се в Украйна. Още в първите дни от нахлуването на руските сили в страната редица звездни дами от Европа и САЩ осъдиха войната и призоваха за незабавно спиране на бойните действия.

„Аз съм с разбито сърце и онемяла, опитвайки се да асимилирам какво се случва в моето родно място – Украйна“, написа Мила Йовович. „Като мнозина от вас, аз се моля за хората в Украйна... Ако не се сложи край на войната, децата ще платят най-високата цена под формата на травми, изгубено детство и разбити животи”, призова Анджелина Джоли.



„Украинците са горди и смели хора, които заслужават нашата помощ. Нашето семейство отправя този призив, за да помогне за предоставянето на незабавна подкрепа, като ние ще дарим три милиона долара“, сподели звездната двойка Аштън Кътчър и Мила Кунис, родена в Черневци, Украйна.

Майли Сайръс също разкри тревогите си за случващото се там. Дори боливудската звезда Прианка Чопра се включи в подкрепа за Украйна, като написа в социалните мрежи, че това, което се случва там, е ужасяващо.



Съвсем наскоро подкрепата си към бедстващия украински народ изрази и майката на Илън Мъск – Мей Мъск, с директно обръщение на украински. Тя публикува видео съобщение до украинците, дублирано на украински език. В него тя се обръща и към гражданите на руската федерация: „Искам също да благодаря на руснаците, които протестират срещу тази война. Наистина се надявам всичко това да приключи скоро. Не спираме да повтаряме: спрете войната!“

Видеото е създадено с помощта на изкуствен интелект. Тази техника се нарича Share UA Voices, която трансформира гласовете на американските звезди така, че те да звучат на украински.

И докато светът се тресе в негодувание от действията на Путин в Украйна, украинки, останали в страната си, хващат автоматите и рамо до рамо с мъжете отблъскват руската агресия, сражавайки се за бъдещето на децата си и за Украйна. Но с оръжие в ръце или без те се оказват най-беззащитните и лесни жертви във всяка война.

Повече от 1500 жени от военновъздушните сили са взели пряко участие в бойни операции, по думите на генерал-лейтенант Микола Олешчук.

Според политолога Леандра Биас от швейцарската фондация за мир Суиспийс делът на жените в украинската армия е малко над 15 на сто. В същото време този на жените в руската армия е спаднал през последната година до около 4 процента.

На фронтовете по време на двете световни войни жените са на възраст между 15 и 30 години и са не само милосърдни сестри и лекари. Те овладяват всички военни специалности – летци, танкисти, автоматчици, снайперисти, картечари… Жените вече не само спасяват – те убиват! Историята е пълна с такива, които разказва за преживяното – но вместо за подвизи, за движение на фронтовете и за военачалници, жените говорят за съвсем друго… За това колко е страшно да убиеш първия път… или да се върнеш след сражението на бойното поле. Сред телата – всички толкова млади – на мъртви и ранени, разпиляни като картофи.

Ерих Хартман – немски пилот от Втората световна война някога бе казал: "Войната е място, където млади момчета се убиват, без да се познават или мразят едни други, заради решенията на старци, които се познават и мразят, без да се убиват...".

Но е пропуснал да отбележи още един важен детайл – че изнасилванията над жени са били и винаги ще бъдат част от почти всяка война. Колкото и странно да звучи това за някои, които продължават да си мислят, че всичко случващо се в Украйна е лъжа.

Четете още: Тя не се върна от боя: Ирина Цвила – доброволката от батальона, която избра автомата пред розите