Честит имен ден, Юлия!

16 юли 2018 | 10:03
3146
1
Снимка: Pixabay
1

На 16 юли Българската православна църква почита паметта на св. мъченица Юлия девица. Денят на мъченица Юлия се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар (101 - 44 г.пр.н.е.). Създаденият в негова чест месец юли от Юлианския календар в етимологичен аспект произхожда от латинското "юлиус", което означава "къдрокос, с буйна къдрава коса". Името Юлия е женски еквивалент на Юлий.

Легендата разказва...

Юлия е родена в Картаген през през ІV век и произхожда от знатно християнско семейство. Когато персийците покорили града, те отвлекли много хора. Невръстната Юлия, която била ревностна защитничка на новата вяра, също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата , но Юлия не се отрекла от Христос.

Придружавайки господаря си, св. Юлия попаднала на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в техните ритуали, затова била подложена на жестоки изтезания.

След като се убедили, че Юлия няма да се откаже от християнската вяра, мъчителите решили да я убият по начина, по който юдеите постъпили с Христос. Направили кръст и на него разпнали мъченицата. На кръста Юлия предала душата си.

Според православния икон св. Юлия се изобразява винаги с малък кръст в дясната ръка.

Традиции и обичаи

Денят на св. Юлия съвпада с втория ден от трите дни на Горещниците, посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян. Знае се, че каквото и да се изработи в тези дни, ще изгори. Не се ходи пеш. Жените не се захващат с никакви ръкоделия. Затова на този ден народът ни празнува и в чест на огнената слънчева стихия.

Имен ден празнуват всички с красивите имена Юлия, Юлиян, Юлияна.

Честито на имениците!

Още по темата

Коментари

1 вярващ
  17 юли 2021 | 11:28 отговор
 

Гнусота, езичество!Последствията са - а.д и огнено езеро за вечността за езичниците - идолопоклонници.

 

Добави Коментар