Автор
Весела Георгиева

Ето какво трябва да направите с първото боядисано яйце: За здраве, късмет и берекет

Броени дни преди един от най-големите християнски празници - Великден, решихме да споделим с вас най-популярните поверия, свързани с първото боядисано яйце. Знаете, че то трябва задължително да бъде червено, нали?

Червено като кръвта на Исус. С него се "мажат" бузките на децата - леко се допира яйцето до челото и бузките, движенията са все едно се рисува кръст - за здраве и късмет.

След това първото яйце се поставя пред иконата у дома, където остава до следващата година. Аз лично го съхранявам в хладилника, защото ме е страх, че може да се развали и да замирише.

Старите хора са вярвали, че това първо червено яйце притежава невероятни сили и енергия, пази дома от болести и ще донесе късмет на обитателите му.

На следващата година - когато боядисате първото яйце, то заема мястото на миналогодишното. По старото се гадае каква е била изминалата година и каква предстои. Ако яйцето се е запазило здраво, очаква ви добра и щастлива година.

Изгнилото и почерняло отвътре яйце пък се смята за лоша поличба.

Вярва се, че ако черупката на яйцето е леко пукната, значи в дома са влизали недоброжелатели. Ако пък жълтъкът му е изсъхнал и го чувате при разклащане на яйцето, значи то е попило болести и злини от дома и така е предпазило цялото семейство.

След това яйцето се хвърля в течаща вода, река, поточе, или се заравя в градината.