Автор
Woman.bg

Коледните събития, които ще направят празника ви незабравим

Декември е. Месецът на очакванията и предпразничното настроение. Елхите и уличните фенери вече сияят, изпъстрени с цялото си искрящо великолепие. Лампички и украси в коледни мотиви изпълват пространството над големи столични булеварди. Базарите в София не са като тези в Европа, но изникнат ли някое кьоше, примамват както с цветната си феерия и уют, така и с уханието на вкусни гозби.

Наближат ли дните около Коледа, от всеки щанд, окичен с чаровни малки еленчета, джуджета и усмихнати елфи, се носи аромат на печени кестени, пикантни наденички и изкусителни традиционни сладки. Да ти стане мило, драго и празнично на душата.


С друг думи, места, на които да почувстваш с цялото си същество присъствието на коледната атмосфера в София има. Може да не са много големи, широки или дълги (като Шан-з-Елизе), пищни и щедри на блясък и феерия като в Лондон, но... поне да са добри гостоприемници на Празничния Дух, който да тича нагоре-надолу и неусетно да пуска в джоба на всеки по "парченце" Празник и Вдъхновение...

Точно такива изкусителни "парченца" искаме да ви подарим и ние в последния месец на 2019-а, за да изпратим отиващата си година с усмивка и благодарност. За тази цел подбрахме за вас най-интересните кътчета в столицата, които предлагат приятна празнична атмосфера и обещават да ви дарят с така необходимото на всички ни през тези студени декемврийски дни коледно настроение:

Софийски международен панаир на книгата

В навечерието на коледните и новогодишни празници, между 10 и 15 декември, в Националния дворец на културата ще се проведе най-мащабният книжен форум в страната - Софийският международен панаир на книгата. Официалното откриване на е на 10 декември, вторник, от 17:00 часа в Централното фоайе на Националния дворец на културата.
В рамките на панаира, на 10 декември се откриват и две от най-значителните и мащабни културни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 47-ото издание на Софийския международен панаир на книгата и седмият Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“. Панаирът и Фестивалът по традиция се провеждат на общо шест нива в Националния дворец на културата и ще продължат до неделя, 15 декември.

Най-доброто от музиката на Джон Уилямс в зала "България"



Само дни преди премиерата на "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" - последния епизод от легендарната фантастична поредица, Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров представят концерт с най-доброто от музиката на Джон Уилямс. На 15 декември от 19.00 ч. в зала "България" ще звучат произведения от най-великия съвременен композитор, създал култови музикални шедьоври за Холивуд. Сред тях музиката към филмите "Междузвездни войни", "Индиана Джоунс", "Джурасик парк", "Сам вкъщи", "Списъкът на Шиндлер", "Челюсти", "Амистад", "Седем години в Тибет", "Спасяването на редник Райън", "Мемоарите на една гейша", "Хари Потър" и мн. др.

Christmas in Action с Милица Гладнишка и „Ангел Заберски октет“

Милица Гладнишка и Ангел Заберски подготвят атрактивна концертна програма, в която ще вземат участие някои от най-добрите родни джазмени, обединени във формацията „Ангел Заберски октет“. Това са Михаил Йосифов, тромпет, Велислав Стоянов, тромбон, Стоян Янкулов-Стунджи, перкусии, Борис Таслев, бас, Александър Логозаров, китара и саксофонистите Димитър Льолев и Арнау Гарофе. Към вокалните изпълнения се присъединяват и талантливите млади певици от трио „Тринити“, със специфично суинг звучене. Програмата на концерта комбинира коледни песни, оперни арии и джаз стандарти в аранжименти на Ангел Заберски и Мишо Йосифов, и разбира се, много хумор и добро настроение. Събитието ще се състои на 17 декември от 19:30 ч. в зала „България“, като част от цикъла „Празнична музика със Suchard“, организиран от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Suchard и в партньорство със Софийската филхармония.

Концерт на Светлин Русев и Максим Ешкенази в зала „България”

Виртуозният цигулар Светлин Русев ще изпълни едни от най-чувствените цигулкови произведения на 19 декември от 19 часа в зала ”България”. Концертът е част от цикъла "Великите пети симфонии" и заедно със Софийската филхармония изключителният солист ще изпълни Петата симфония на Франц Шуберт. В програма са включени още Концерт за цигулка и оркестър № 2 на Сергей Прокофиев и “Симфонични вариации” на Георги Андреев. На диригентския пулт ще застане определяният от световната преса като “посланик на класическата музика” маестро Максим Ешкенази. Свръхчувствителният и поетичен в своите интерпретации Светлин Русев ще свири на уникалната цигулка „Кампоселиче“, изработена от Антонио Страдивари през 1710 г. Инструментът е собственост на японската фондация Nippon Music Foundation и за пореден път ще оживее в ръцете на световноизвестния цигулар на концерта в зала "България".

Концерт „Коледен подарък“ на Симфониета „София“

На 20 декември /петък/, 18.30 ч. концертна зала ОКИ „Надежда“ има удоволствието да посрещне всички почитатели на вълшебната музика на фамилия Щраус. Концертът на Симфониета „София“ е под надслов: „Коледен подарък“, а на диригентския пулт ще видим Свилен Симеонов.

Детска театрална постановка „Коледни приключения“ в Дом на културата „Искър”


На 21 декември (събота) от 11.00 ч. Дом на културата „Искър” е домакин на постановката „Коледни приключения“ на студио „Театрална шапка“. Духчетата Елмира и Елора ще се погрижат да ни потопят в магията на един от най-хубавите празници, но ще им бъде сложно, защото някой е откраднал Коледната звезда! Дали ще успеят да спасят Коледа. Събитието се организира от район „Искър“ и Дом на културата „Искър“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Входът е свободен.

“Лешникотрошачката” и три детски ателиета с Фортисимо Фамилия и Софийска филхармония

На 22 декември от 9 часа, докато започне концертът “Лешникотрошачката”, във фоайетата на зала “България” ви очакват много игри и изненади с коледен дух. Ателиетата за танци, изобразително изкуство и музика ще се провеждат на всеки кръгъл час от 9, 10 и 11 часа, при това всички забавления за деня са включени в билета за концерта. В 9 часа започва танцовото ателие. Класическата балерина Кристина Чочанова ще покаже на най- ранобудните част от оригиналната хореография на балета “Лешникотрошачката”. Заедно с нея, децата, включили се в ателието, ще опитат да изпълнят част от подбраните балетни движения. От 10 часа децата ще могат да направят свои коледни играчки с помощта на майсторите в приложните игри и занимания- Изиарт/ Easyart. А в 11 часа ще започне музикалното ателие, в което ще се свири, пее и ще се разкажат любопитни истории от света на филхармоничния оркестър.

И не забравяйте - коледната приказка за малката Клара и нейната Коледа започва точно в 11:30 часа.

Празничен новогодишен концерт „Вдъхновени от зимата“

„Вдъхновени от зимата“ е темата на Празничния новогодишен концерт, който по традиция се провежда в първия ден от Новата година – 1 януари от 18:30 часа в зала 1 на НДК. В програмата са включени произведения вдъхновени от зимата, като валсовете „Кънкьорите” от Емил Валдтойфел и „Снежинки” от Жак Офенбах; Романс от „Виелицата” на Свиридов, „Ледената девойка” на Григ, бърза полка „Зимно настроение” от Йозеф Щраус и др. Солисти на вечерта ще бъдат младите 28-годишни музиканти с успешна кариера на престижните концертни подиуми извън България – цигуларката Лия Петрова, която ще изпълни „Цигански напеви” от Сарасате и виолончелистът Михаил Петров, който ще чуем с „Унгарска рапсодия” на Попер. Тези страстни творби заедно с музика от Глинка, Елгар, Сен-Санс, Карл Дженкинс и други, са в контраст на зимното настроение в новогодишната програма на Празничния концерт на 1 януари.

__

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.