Автор
Антония Михайлова

Зетьовден е, мъжете целуват ръка на тъстовете

От днес – 1 август, се поставя началото на Богородичните пости, а християнският празник, който отбелязваме, е посветен на седемтe братя Великомъченици Макавеи. Празникът е в памет на седемте братя-мъченици Макавеи, майка им Соломония и учителя им Елеазар, загинали около 180 г. пр. Рождество Христово.

По време на сирийското господство, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те останали верни на Мойсеевия закон. Макавеите, начело с Юда Макавей, оглавили въстанието (167 г. пр.н.е. – 160 пр.н.е.) срещу управляващата династия на Селевкидите, която прокарва политика на елинизация на Юдея, но намерили смъртта си в името на своята култура и вяра.

В миналото празникът на Макавеите е празнуван в продължение на 12 дни, а в този период хората са гадаели какво ще бъде времето през следващата година.

По стара българска традиция от 1 август се отбелязват дванадесетте дни на Макавей. Всеки от тях се нарича на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през съответния месец. Така старите хора са гадаели доколко благоприятна и плодородна ще бъде годината.

Според обичая на този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват на гости при тъста си, носят дарове и целуват ръка. Затова по някои места на страната наричат празника Зетьовден. Тъстовете пък от своя страна гощават младите мъже с вино, плодове и топла питка. Пожелават им дом, пълен с челяд и имане.

От този ден започва Богородичният пост, който продължава две седмици до Голяма Богородица (15 август). Празнуват всички зетьове и тъстове, а имен ден честват Макавей, Здравко и Здравка.

Честито на имениците!