Автор
Ева Григорова

10 неща, които да направите, когато се приберете от ваканция

Отпуската е времето от годината, което всеки от нас очаква с нетърпение, а когато дойде дните на ваканция отлитат толкова бързо и безвъзвратно, че голяма част от нас изпадат в депресия, когато се наложи да се върнат към обичайни си режим.

Искаме да ви кажем нещо много важно - това е абсолютно нормално, всеки от нас го изпитва, разбира се в различна степен.

Това е и причината днес да ви споделим 10 неща, които да направите, щом се приберете у дома, за да се почувствате по-добре:

1. Вижте се със семейството си и със своите приятели

Знаем, че е клише, но наистина най-хубавото в това да се прибереш у дома е да се видиш отново с най-близките си хора. През лятото понякога е трудно, защото всички са на път, за това нашият съвет е да планирате срещите си предварително, така че да успеете да се видите с приятелите си поне веднъж през летните месеци.

2. Намалете темпото

Когато пътувате, особено в чужбина, често ви се налага да се запознавате с нови хора, които ви питат от къде сте, колко време ще продължи ваканцията ви и всякакви такива дреболии, които ви се налага да повторите по 100 пъти. Затова, щом се приберете у дома, намалете темпото, починете си от тези разговори и се наслаждавайте на факта, че можете свободно да говорите на собствения си език.



3. Хапнете си любимите си ястия

Основна част от пътуването е опитването на различни нови вкусове, което разбира се е изключително вълнуващо и незаменимо усещане, но щом се върнете у дома можете с още по-голяма наслада да се върнете към любимата си кухня. Така че задължително си отделете поне няколко вечери, в които да си доставите кулинарно удоволствие - пригответе любимата си храна у дома или пък посетете местния ресторант, който не сте посещавали отдавна.

4. Насладете се на комфорта на дома си

Дори да сте отседнали в петзвезден хотел, със сигурност има неща, които са ви липсвали от дома. Може би е любимата ви възглавница, или аромата на цветята, които отглеждате, а може би матракът в хотела не е бил по вкуса ви? Сега е времето да им се насладите максимално.

5. Потопете се в личното си пространство

Пътуването винаги е много вълнуващо, но често ни кара да излезем от зоната си на комфорт, дори когато пътуваме само със семейството си. Затова, щом се приберете от ваканция, задължително си отделете време, което да прекарате сами със себе си - разходете се до любимата си книжарница, почетете книга у дома или на пейка в парка, изгледайте филм насаме.



6. Преоткрийте гардероба си

Когато пътуваме, често разполагаме с ограничен брой дрехи, които носим отново и отново. Щом обаче се приберете, имате чудесната възможност да преоткриете гардероба си, да се наконтите с малката си черна лятна рокля и дори да носите аксесоари, които отдавна не сте слагали.

7. Насладете се на спомените, преди да планирате следващото си пътуване

Отделете си време да си припомните всички чудесни неща, които сте преживели, да сортирате снимките си и да си извадите някои от любимите, за да можете да украсите с тях дома си.

8. Възползвайте се от това, че сте си починали

Ако ваканцията ви е била приятна и се чувствате отпочинали, задължително се възползвайта от това. Започнете с малки стъпки към големите цели, които сте си поставили, но все не ви остава време да започнете. Стартирайте нов вид тренировки, започнете курс, отидете на организирана медитация.



9. Направете си план за мини екскурзии

Със сигурност има места около града, в който живеете, които не сте посещавали или към които искате да се връщате отново. Лятото отлита като миг, така че задължително си направете списък с мини екскурзии и ги планирайте.

10. Запишете любимите си спомени в дневник

Отделете специално място в дневника си за отминалата ваканция и запишете всичките си любими спомени, местата, които сте посетили, както и какво сте научили за себе си по време на пътуването.