Автор
Десислава Недева

6 места в Камбоджа, които изглеждат сякаш от друг свят

Позната най-вече с внушителните храмове на Ангкор Ват, както и бруталната си история, в която взимат участие червените кхмери и последвалата гражданска война, Камбоджа е люлка на едни от най-големите артистични постижения, но и място, на което се извършват най-ужасните деяния. Интересната история на това завладяващо кътче на природата е основната притегателна сила за туристите, но плажовете и удивителната природа пленяват сърцата на повечето посетители.

Предлагаме на вашето внимание 6 топ местоположения, които задължително трябва да видите, ако искате да вкусите от неизчерпаемия източник на вдъхновение на това специално кътче на планетата.

1. Ангкор Ват, храмов комплекс в град Ангкор

View post on Instagram
 

Ангкор Ват е считан за най-големия религиозен паметник в света изобщо. Построен е от владетеля на Кхмерската империя Суряварман II като държавен храм и бъдещ мавзолей на монарха. Построен е между 802 и 1432 година в класически стил на кхмерската архитектура. Самият храм е само малка част от целия комплекс, за който трябва да си отделите поне три дни, ако искате да го обходите. Ако сте ограничени във времето, ние ви препоръчваме да видите поне Ta Prohm, който придобива международна слава като снимачна площадка на филма Tomb Raider и храма Байон, който впечатлява със своите 216 лица, издълбани от камък.

2. Пном Пен, столицата на Камбоджа

View post on Instagram
 

Столицата на Камбожда е сърцето на нейната нация. Това е град, в който усещате хаоса на прелитащи мотоциклети, а в ушите ви пищят клаксоните на колите. По време на Виетнамската война, градът е почти обезлюден, но днес той е един от най-динамичните точки на Южна Азия. За посетителите на тези земи, Пном Пен е космополитна точка, която предлага уютни кафенета и ресторанти, за разлика от останалите населени места в страната. Националният музей е пазител на изящните кхмерски скулптури, докато музеят Туол Сленг ни напомня за многобройните жертви на комунистическото правителство на Камбоджа, убити през 70-те години на миналия век.

3. Ратана Кири

View post on Instagram
 

Ратана Кири е една от двайсетте провинции в Камбоджа, която спира дъха на своите посетители с прашните си червени пътища, които криволичат между селцата с етнически малцинства. Ако решите да пренощувате на това мистично място, пригответе си хамак и очаквайте да се събудите от нахален гибон, който с любопитство ще изследва всяко ваше движение. За да се отърсите от първоначалния стрес, можете да се изкъпете в изумрудените води на езерото Yeak Lom Crater.

4. Плажовете на Sihanoukville

View post on Instagram
 

В провинция Kompong Som, Sihanoukville е дом както на една много оживена, но мрачна централна част, така и на невероятни спиращи дъха гледки на плажни ивици, които привличат не само местните жители, но и туристи от цял свят. Тук има изобилие от курорти, които да задоволят всеки вкус. Плажовете Ochheutea и Serendipity впечатляват с бурен нощен живот, докато южният плаж Otres е доста по-спокоен и пленява с лъскавите си бутици и изискани ресторанти.

5. Батамбанг

View post on Instagram
 

Батамбанг е вторият по големина град в Камбоджа, който е опасан от оризови полета и малки селца, които придават такова спокойствие, че е просто грехота да не го посетите. Любителите на историята могат да разгледат храмовете Phnom Sampeau, Phnom Banan и Wat Ek Phnom в рамките на един ден. Най-голямата атракция за чужденците обаче си остава така популярното Bamboo – еднолинеен коловоз, по който „вагони“, направени от дърво и бамбук пътуват от източната част на Батамбанг към провинцията O Srav.

6. Преах Вихеа

View post on Instagram
 

Преах Вихеа е изоставен индуистки храм в наречената на негово име провинция Преах Вихеа. Намира се в планината Дангрек и от него се разкриват зашеметяващи гледки към заливите на Камбоджа. Построен първоначално в чест на бог Шива, този храмов комплекс включва поредица от стълбища и светилища, разположени по ос с дължина 800 метра. Храмовете на Ангкор Ват обират овациите, но Преах Вихеа печели всички точки по драматична локация. Той се намира в близост до границата с Тайланди веднага след откриването му в началото на 20-и век, се превръща в предмет на спорове между двете страни.

Четете още: Магията на древния Луксор в Египет - трябва да видите великолепието му