Автор
Теодор Муховски

Ако течността за чистачки замръзне, никога не правете това

Снегът и студът винаги ни изненадват, защото могат да дойдат изведнъж. Доста шофьори не успяват да сменят лятната течност за измиване със зимна и това води до замръзването на водата за чистачки, когато температурите паднат доста под нулата. А видимостта е едно от най-важните неща докато сме зад волана.

Хубаво е да знаете какво да правите в такава ситуация. Последствията след измръзването на течността могат да доведат до повреда на някои части на автомобила, а по този начин това да окаже влияние върху проблемите на безопасността. Какво да направите, когато течността за чистачките замръзне?



Поледицата, ледът и студът обикновено се появяват внезапно. Лятната течност замръзва при минусови температури, а последствията могат да бъдат наистина тежки. Това са преди всичко проблеми със сигурността.

Ако течността за чистачките замръзне, няма да можете да почистите предното стъкло по време на шофиране. А през зимата това оказва огромно влияние върху комфорта и безопасността при пътуване - падащият сняг, дъжд или калта, идващи изпод колелата на други автомобили, бързо замърсяват стъклата. А ограничената видимост и бързо падащия здрач е опасна комбинация.

Когато течността замръзне, маркучите в системата за измиване могат да се спукат, дюзите им да се повредят или резервоарът за течност да се спука.

Нов резервоар струва около 150 лева. Към това трябва да се добави цената за смяна в автосервиза. Цените на дюзите варират, но и те ще оскъпят един такъв ремонт.



И все пак - какво да направите, когато течността за измиване на стъкло замръзне?

Има няколко начина за разрешаване на този проблем. Не забравяйте да не изливате гореща вода върху системата или да я добавяте към резервоара! Рязката промяна на температурата със сигурност няма да донесе до нищо добро. Това само ще повреди гумените и пластмасовите компоненти. А това означава само едно нещо: ремонт и замяната им с нови.

Когато течността за измиване замръзне, струва си да използвате този безопасен и ефективен метод. Това е стартиране на двигателя и шофиране в безопасни условия, докато течността се върне в първоначалната си форма. Не размразявайте течността, като стартирате двигателя и напуснете автомобила. Такъв двигател загрява много по-бавно, отколкото по време на шофиране.



Колко време отнема размразяването на течността? Зависи от колата и температурата.

Друг метод е да паркирате колата на място, където температурата е положителна. Може да бъде и подземен гараж в търговски център. Колко време ще отнеме размразяването му зависи от температурата на въздуха.

Спазвайте тези съвети, за да не ви се наложи да ходите на ремонт.



Четете още: Топ 5 есенни дестинации в България