Бирена супа, усмихнати мъже и велоприключения ви очакват в Айндховен

27 януари 2020 | 15:03
1152
1
pixabay
1

Полетът от София до „най-изобретателния град в света”, както сп. Forbes нарече холандския Айндховен, трае точно 3 часа.

Но всеки един час в самолета си струва, защото срещата ви с този стар европейски град ще ви хареса.

Местните хора са много приветливи. Мъжете са усмихнати, а ако случайно спрете с колата си по средата на кръстовище, никой няма да ви нагруби...

Какво си струва да видите и опитате тук?

Еволюон - един от символите на Холандия

В Айндховен има няколко музея, които си струва да посетите - Музеят на светлината в изкуството, Музеят за модерен дизайн и иновации, Историческият музей под открито небе… Непременно посетете Abbemuseum, в който можете да се насладите на модерно и съвременно изкуство. Експозицията включва шедьоври на Пикасо, Кандински, Мондриан, Шагал. Струва си да видите и Еволюон – построен във формата на летяща чиния, един от символите на града и на цяла Холандия - преди е бил популярен технологичен музей, но днес е конферентен център.

На по чаша… бирена супа

След разходката по магазините и забележителностите, можете да седнете в един от многото пъбове и ресторантчета. Задължително си поръчайте айнховенска бира, особено от тази, направена в местния манастир. Дори и да не пиете бира, посетете манастира – ще ви нагостят с бирена супа и бирен ликьор. Казват, че монасите в него имали специално разрешение от самия папа за консумация на малки количества.

Като във Формула 1
Само тук автобусите приличат на болиди от Формула 1, върху автобусните спирки растат красиви цветя, а кошчетата за боклук напомнят за… банкомати. Развитието на града до голяма степен е свързано с компанията Philips, която открива тук през 1891 г. фабрика за производство на електрически крушки. Именно компанията стои зад забележителните улични фенери, които и днес радват жителите и гостите на града, както и зад стилните превозни средства на градския транспорт.

Айндховен

В клуба на Гулит и Роналдо

Няма как да посетите Айндховен и да не отидете до стадиона на местния футболен отбор - PSV, носител на купата на Холандия и бъдещ шампион на купата на Европа. Първоначално клубът бил просто място за отдих и разтуха на работещите във Philips мъже. По-късно те били заменени от професионални играчи. На стадиона на PSV са играли звезди от световна величина като Рууд Гулит, Роналдо, Ромарио…

Айндховен

Едно кръгче?

Любимият транспорт на местните хора винаги е бил и си остава велосипедът. Ще го срещнете във всякакви форми и цветове. В някои части на града велоалеите са дори по-широки от самата улица. Трябва обаче много да внимавате да не застанете върху велосипедна алея – има опасност някой да ви блъсне, защото се кара с голяма скорост. Градът предлага много красиви паркове, в които също можете да се повозите и да разгледате.

Конопена риза за спомен

Можете да си донесе за спомен различни сувенири. Напоследък е модерно да се купуват дрехи от коноп, които са изключително популярни в Холандия. Казват, че са и доста практични и удобни. Разбира се, задължителният сувенир са дървените или керамични налъми. Струва си да си вземете още шоколад, карамелени бонбони, различни местни сирена, прибори за рязане на сирене, подправки. И – бира!

 

Четете още: 6 места в Камбоджа, които изглеждат сякаш от друг свят

 

Още по темата

Коментари

1 Rita
  28 януари 2020 | 13:46 отговор
 

Вие сте във финансовата криза, търсите пари за стартиране на собствен бизнес или плащате сметките си? Ние всички видове заеми с ниска лихва от 2% кандидатстваме сега по имейл на: (TRUSTLOAN88@GMAIL. COM) или WhatsApp Us на +1 443 281 3404

 

Добави Коментар