Богаташи се спасяват от коронавируса с ВИП пандемични паспорти

Нов феномен през последните дни тресе света, и по-точна по-богатата част от него. Милионери купуват гражданство в различни точки на планетата, за да си осигурят шанса да посещават дестинации, където няма коронавирус. Целта е да си гарантират отрано място, където да избягат, в случай че светът бъде ударен от втора вълна на COVID-19 и границите бъдат блокирани, съобщава RobbReport.

В сърцевината на този вид бизнес „продажба на паспорти” седи Henley & Partners - лондонски брокер на гражданство, чиято печалба е близо 4 млрд. долара годишно. Според данни на фирмата за първото тримесечие на 2020 г. броят на гражданите, подали заявление за ново гражданство е с цели 42% повече в сравнение с тези през миналата година. Броят на самите заявления пък е скочил с 25 на сто, пише Business Insider.



Сред най-примамливите дестинации за постоянно пребиваване с „пандемични паспорти“ се нареждат Австралия, Антигуа, Австрия, Швейцария, Португалия, Кипър, Малта и Черна гора.

Всяка една от тези страни предоставя гражданство срещу пряко дарение в полза на националния бюджет или срещу инвестиции в имот или бизнес.

Ако например искате да си купите карибско гражданство, ще трябва да се бръкнете за поне 100 000 долара за един член от семейството. Ако обаче сте насочили вниманието си към Малта и Кипър, ще ви е нужна по-солидна сума от порядъка на 1 до 2 млн. евро.

Кулминацията в цените за пандемичен паспорт се пада на Австралия. За да си осигурите спокойно бъдеще в страната на кенгуруто, ще трябва да се разделите с баснословните 7 млн.евро. Скъпият австралийски паспорт се дължи на крутите мерки, които държавата полага в борбата с коронавируса, както и на висококачествените здравни услуги.



Четете още: Втората вълна идва и при нас? Как Хонконг се справи с връщането на вируса