Автор
Антония Дамянова

Истории за духове и още интересни факти за града на греха – Лас Вегас

Историята на Лас Вегас е пълна с необичайни и забавни факти, свързани основно с най-големите хотели в града и не само. Ето някои от тях:

Лас Вегас ( в превод от испански „ливади“ или „плодородни долини“) е най-гъсто населеният град в щата Невада, Съединените американски щати.

Основан е през 1905 г. и официално става град през 1911 г. Той е най-големият американски град, основан през 20 век.



Център на хазартните забавления в Съединените щати, на големите казина, Лас Вегас е рекламиран като „Развлекателната столица на света“. Известен е и като „Град на греха“ благодарение на легализирания хазарт, предлагането на алкохолни напитки по всяко време и различните форми на забавления за възрастни.

Невада е един от седемте американски щата, които нямат данъци върху доходите. Другите шест щата са Аляска, Флорида, Южна Дакота, Тексас, Вашингтон и Уайоминг.



Много посетители забелязват дълготрайния аромат на кокос във фоайето на хотелите Mirage и Mandalay Bay. Ако обаче попитате персонала на хотела дали тези аромати са пръскани изкуствено, разбира се, ще ви отговорят, че не са. Кратко разследване обаче показва, че това не е вярно. Aroma Systems Inc е американската компания, която е доставчик на аромати и спрей системи специално за тези хотели.

Както знаете, в китайската култура числото четири се смята за нещастно. И тъй като играчите, идващи от Китай, са много важни за хазартния бизнес в Лас Вегас, хотели като Wynn Las Vegas и Rio нямат етажи, включващи числото 4 в номерацията, например 38, 39, 50, 51 и т.н.



По време на строежа на хотел Stratosphere Las Vegas, един от инженерите решава, че е направена грешка в чертежа, тъй като различните опори на кулата имали различни извивки. „Грешката“ е поправена, бетонът е излят и едва след това се установява, че грешка няма, тъй като сега едната опора изглежда неестествено права.

Международното летище Las Vegas McCarran е петото най-натоварено пътническо летище в Съединените щати. През 2005 г. през него са преминали 44 280 190 пътници.

Лас Вегас привлича посетители не само с игралните зали, но и с различни спортни прояви, концерти, театрални представления, състезания за красота.



Говори се, че в Лас Вегас има няколко „хотела с духове“. Ето някои от тях:

- Luxor Hotel: Твърди се, че призраци са били виждани в коридорите на стаите. Трима души загиват по време на строежа на кулата-пирамида. Други казват, че мястото е прокълнато и ще остане такова, докато изображението на окото на върха на пирамидата не бъде премахнато.

- Flamingo Hotel: Има очевидци, които твърдят, че са видели призрака на гангстера Бъгси Сийгъл по залез слънце в градината до бившия му апартамент (който отдавна е съборен). Въпреки че Бъгси е убит в Лос Анджелис, някои вярват, че духовете се връщат на местата, които са обичали приживе.

- Bally's Hotel: По време на пожар през 1980 г. (тогава все още е MGM Grand), в хотела загиват 84 души. Оттогава се съобщава за голям брой срещи с призраци в хотела.

- Las Vegas Hilton Hotel: Призракът на Елвис Пресли е бил виждан в залата, където е изпълнявал концертите си.

- Bellagio Hotel: Актьорът Джъстин Пиърс се самоубива в този хотел през 2000 г., като се обесва в една от стаите.

- Hard Rock Hotel: Басистът на легендарните The Who Джон Ентуистъл издъхва тук през 2002 г.

- Stratosphere Hotel: Въпреки алармите и охраната, четирима души се самоубиват, като скачат от 300 метра височина. За последен път това се случва през 2006 г., когато 27-годишен мъж от Бристол, Англия, прави последната си стъпка в празнотата под него.



Истинската Айфелова кула е построена през 1889 г. и се състои от хиляди метални части, държани заедно с 2 500 000 нита. Репликата на кулата в Лас Вегас е направена от заварена стомана e e направенs така, че да изглеждат максимално най-близо до оригинала.



Както всички знаят, Лас Вегас е построен в пустинята. В същото време в града функционират много фонтани, създадени са изкуствени езера и водопади. От това следва въпросът – откъде идва водата за тези съоръжения? Всъщност отговорът е простичък – от т.нар. "сива" отпадъчна вода (водата от ваните, мивките и душовете), която се филтрира, пречиства и хлорира. Противно на общоприетото схващане, "черните" отпадъчни води (водите от тоалетните) не се използват, а се оттичат към отделна градска канализация.

Четете още: Извънземни ли го направиха: Мистерията на мегалитния камък, която човечеството не може да разгадае (снимки)