Коледни традиции по света

17 декември 2011 | 09:15
18972
4
4

Коледа в Америка и Канада

В Америка и Канада в навечерието на Коледа децата оставят до камината чаша мляко и чиния със сладки, за да може дядо Коледа да се нахрани, и да отпочине от дългия път. На двора малчуганите хвърлят моркови, за да нахранят и изморените еленчета.

В Румъния по Коледа децата минават от къща на къща да пеят коледни песни или да рецитират поезия. Водачът на групата носи дървена звезда, украсена с цветна блестяща хартия и звънчета и закачена на пръчка. В центърът на звездата е изобразено Святото семейство.

На Коледа децата в Испания напълват обувки си със слама, моркови и ечемик и ги оставят на прозореца, за да нахранят конете на мъдреците. Смята се, че те всяка година минават отново пътя до Витлеем. Единият от тях се казва Балтазар. Той носи подаръци на децата.

В Сирия в навечерието на Коледа цялото семейство се събира около незапаленото огнище на двора, със запалена свещ в ръка. Най – малкото дете запалва огъня със свещта си. Преди да изгори огъня, всеки го прескача и си пожелава нещо.

В Египет традициите повеляват всеки да носи чисто нови дрехи. Коледната служба в църквата завършва с камбанен звън. Вкъщи на коледната трапезата ги чака т.нар. Фата, съдържаща хляб, ориз, чесън и варено месо.

В Япония Коледа се празнува по различен начин. Тогава трябва да се правят добрини за останалите, особено на хората в болниците. Те нямат дядо Коледа, но имат будистки монах на име Хотеи-ошо, който раздава подаръци на децата.

Момичетата и момчетата в Иран никога не са чували за дядо Коледа, което значи, че не са получавали подаръци от него. Всеки от тях получава нови дрехи, които трябва да носи през целия ден. Това ги прави щастливи и горди.

В Дания коледното навечерие се нарича Юлеафтен, и е най – големия и важен повод за празненство, продължаващо цяла нощ. На трапезата се сервират традиционната печена, пълнена със сини сливи, гъска, червено зеле и оризов пудинг с канела нар. Грод.

В Чехия коледните традициите повеляват момичетата да предсказват бъдещото си семейно положение. На 4 -ти декември момичето потапя черешова клонка във вода. Ако тя разцъфне до Коледа, то тя ще се омъжи пред идната година.

Важна част от традициите по Коледа в Унгария е пресъздаването на раждането на Исус. Изпълненията се правят от групи деца или възрастни хора. Понякога в пиесите са включени кукли на конци, акомпанирани с песни, музикални инструменти, а понякога и танци.

Още по темата

Коментари

4 tany
  09 март 2015 | 19:24 отговор
 

Аз мразя коледа .

 
3 Амелия
  17 декември 2011 | 22:50 отговор
 

В Исландия има 13 дядо Мразовци и всеки си носи своето име. От 11.12. всяка вечер децата си оставят обувката на прозореца и чакат с нетърпение следващата сутрин да видят какво са получили. Ако са били добри получават малък подарък, ако не картоф. И така до 24.12 когато се празнува Коледата и се отварят всички подаръци под елхата.

 
2 gost
  17 декември 2011 | 13:28 отговор
 

pi6e po sveta kak se pra3nuva

 
1
  17 декември 2011 | 10:35 отговор
 

вместо да пишете как празнуват в Румъния можеше да кажете как го правим ние, въпреки че рядко се случва някой да празнува така

 

Добави Коментар

Най-четени