На 5 часа от приказния плаж: най-добрите и близки до София места за море в Гърция

Доживяхме! От 2 май 2022 г. отпаднаха всички задължителни противоепидемични мерки за Гърция. С други думи вече спокойно можем да пътуваме до южната ни съседка, без каквито и да било сертификати, PCR тестове, документи за ваксини и други подобни удостоверения, свързани с ковид.

Гърция е страна, която знае как да привлича туристите си. А и какво по-хубаво време за резервация на почивката си там от този през месец май или юни, когато гръцкото слънце е все още меко и не така жарко и горещо, както през юли и август. Това го потвърждават и прогнозите на синоптиците, според които целият месец май ще бъде слънчев и приветлив с минимални температури от 8-10 и максимални 22-25 градуса.



За тези, които нямат търпение да се докоснат до прозрачните води на някое от моретата, миещи бреговете на гръцкото крайбрежие, направихме списък на някои от най-любимите ни места за почивка в Гърция, които са най-близо до София и България като цяло. Ще видите и някои примамливи оферти, които ще ви помогнат да направите своя избор.

Изчисленото време за пътуване, което ще видите по-долу, е от София през Кулата, но с малки изключения, почти същото е от Пловдив през Маказа. Посочените времена са без предвидено чакане на границата.

Керамоти

View post on Instagram
 

Керамоти е разположено в равнина местност, част от долното поречие на Места. Целият район представлява малък полуостров, създаден за милиони години от наносите на Места, който се врязва на около километър в Бяло море. Керамоти е най-близко разположеното селище от континентална Гърция до остров Тасос и разполага с пристанище, откъдето редовно пътува ферибот до острова. Плажовете тук са широки, чисти, със ситен пясък и разкошна гледка към остров Тасос.

Ако искате да си наемете апратамент или цяла къща, предложенията варират с цени между 63 лв. и 240 лв. на нощувка.

Време за пристигане: около 5 часа.

Кавала



В сравнение с повечето курортни градчета и селца в Северна Гърция и особено на Халкидики, Кавала прилича на мегаполис. Тук се чувстват добре тези, които имат нужда от градска атмосфера. Това обаче не е за сметка на плажовете, които около Кавала са многобройни, добре организирани и с удивително кристални води.
От 75 лв. до около 1600 лв. на нощувка са цените на стаите.

Време за пристигане: около 3,5 - 4 часа.

Олимпийска ривиера

View post on Instagram
 


Олимпийската ривиера е 70 км крайбрежна ивица в подножието на връх Олимп – родното място на боговете от древногръцката митология. Курортните градчета в северната част на Олимпийската ривиера се намират на по-малко от час път с кола от Солун.

По-известните дестинации на Олимпийската ривиера са Паралия Катерини, Олимпиаки Акти, Лептокария, Неи Пори и Платамонас, но има и други градчета, които не са толкова популярни и следователно са изключително спокойни. Почти всички плажове тук са пясъчни – само на островите крайбрежната ивица е скалиста. Тук можете да откриете много усамотени плажове.

Тук може да откриете чудесни оферти на ниски цени от порядъка между 48 лв. до 180-200 лв. на нощувка.

Време за пристигане: около 4-5 часа.

Платанитис



Платанитис е плаж към планинското село Марония (намиращо се на 3-4 км навътре в сушата). Мястото е наистина миниатюрно, почти бутиково. Има няколко хотела и две таверни - всичко жизненонеобходимо за оцеляването на човека на почивка. Бонус точки получава, че се намира на по-малко от час път от границата при Маказа - Комотини.

Тук ще попаднете на примамливи оферти на стойност между 100 и 300 лв. на нощувка.

Аспровалта

View post on Instagram
 

Природата в района на Аспровалта е като парченце от рая - около града ще откриете над 30 км плажове, предимно пясъчни, а фонът е доминиран от зелени хълмове и от 2000-метрови планински върхове. Орфанският залив е едно от най-чистите места по гръцкото Егейско крайбрежие - повечето плажове тук имат син флаг, световно признание за тяхното високо качество.

Достъпните цени тук варират между 70 и 300 лв. на нощувка.

Време за пристигане: около 4-4,5 часа.

Никити, Сарти, Вурвуру (Ситония)

View post on Instagram
 


Ситония е най-отраканата част на Халкидики - с най-много курортни селища, с наистина прекрасни плажове и къмпинги, а за тези, които изберат източното крайбрежие - и с най-красивите изгреви на слънцето иззад планината Атон. Никити, Вурвуру, Сарти, Елиа, Торони - селата са наредени като мъниста по крайбрежието и каквото и да изберете, трудно ще сгрешите.

Цените на апратаментите и къщите тук варират от около 80 до 1120 лв.

Време за пристигане: около 5 - 5,5 часа.

Четете още: Само на крачка от нас: Ето го най-големия подземен град в света (видео)