Автор
Антония Дамянова

На цената на чаша кафе: 8 града, където продават имоти само за стотинки и вие не знаете

Ако отдавна мечтаете да придобиете жилище, а финансите пеят лебедови романси, тогава може да разгледате по-отблизо нашата селекция.

Спор няма, че цените на недвижимите имоти се покачват всяка година. Има обаче места по света, включително и в Европа, където къщи се раздават за смешни пари или дори безплатно. Нека да видим за кои градове и държави става въпрос:

Самбука, Италия

View post on Instagram
 



В много градове и села в Италия, където гъстотата на населението е ниска, се предлага закупуване на недвижими имоти само за едно евро. Това се прави, за да се увеличи броя на населението в съответните райони, а къщите, от които са се изнесли предишните собственици или наематели, да не са празни. Но имайте предвид, че къщите в Самбука далеч не са в най-доброто си състояние. Затова правителството задължава новите собственици да ремонтират къщата в рамките на три години. Има дори определена сума, която закупилият съответния имот трябва да отдели за ремонт – 15 хил. евро.

Рубе, Франция

View post on Instagram
 


Рубе е малък град в северната част на страната, разположен на границата с Белгия. Мястото е икономически стабилно и продължава да се развива всяка година. Властите планират постепенно да заселят всички райони и да придадат красив вид на града. „Искаме да постигнем това, като привлечем нови жители, които ще купят порутени сгради за стотинка и след това ще ги възстановя и освежат сами“, казват от града.

Както и в Самбука, къща в Рубе ще струва само едно евро. Купувачът обаче трябва да се ангажира да живее в него поне пет години, през което време да инвестира всички финансови сили в ремонт, за да получи имота на тази цена.

Токио, Япония

Населението на Токио е 13,96 милиона и изглежда, че изобщо не трябва да има празни къщи. Те обаче съществуват. Появата им е свързана с едно необичайно суеверие – смята се, че ако в къщата се случи някаква беда, тогава вече не е възможно да се живее в нея. Естествено това поверие се следва само от местните, които понякога оставят имотите си на произвола на съдбата.

Чужденците обаче не вярват в това. Не са малко онези от тях, които мечтаят да се преместят за постоянно в столицата на Япония.

Окутама, Япония



В суеверието, че човек трябва да напуска къщите, в които е станал инцидент, вярват не само в Токио, но и в цялата страна. Затова в село Окутама има много празни недвижими имоти. Те в съчетание с красивата природа и тихите уединени кътчета наоколо привличат много туристи.

Забелязвайки интереса на младите хора към Окутама, властите са въвели специална програма – само хора не по-възрастни от 43 години могат да се преместят в празните къщи в селото. Също така трябва да живеете в къщата най-малко 22 години, преди да стане постоянна собственост.

Бъфало, САЩ



Градските власти са разработили специална програма – Urban Homestead Program. Част от нея включва закупуването на къща на цена от едно евро. Изискванията са почти същите: трябва да живеете в новия недвижим имот поне три години, през което време да инвестирате в обновяването му. Ето как град Бъфало прави града красив и не харчи пари за разрушаване.

Детройт, САЩ

View post on Instagram
 



Рапърът Еминем е роден в този град и по това време Детройт не e много търсен сред новодошлитe заради високата престъпност, фалити и безработица. Това става причина жителите да спрат да вярват, че градът може да бъде направен красив и привлекателен за туристите. Затова властите започват да раздават стари къщи за малко пари, тъй като никой освен бездомните не се нуждаe от тях. Други щати също предлагат евтина земя – икономическото състояние там е много по-добро, отколкото в Детройт.

Ливърпул, Великобритания



Според статистиката най-малко 200 хиляди къщи са опустели за половин година в Ливърпул. Много от бившите им собственици са напуснали имота по време на безработицата през седемдесетте, осемдесетте и деветдесетте години.

Властите не губят надежда и все още планират да заселят покрайнините на града, продавайки къщи на цена от едно евро. Правилата за закупуване обаче са строги: това трябва да е първата сделка с недвижим имот в живота ви, трябва също така да имате гражданство и да се ангажирате да ремонтирате сградата в съответствие с изискванията на града.

Кандела, Италия

Понякога градските власти в Италия дори плащат на хората, за да се преместят в друга къща. Сред градовете например, в които това се случва, е Кандела. Правителството е готово да плати 2000 евро на тези, които вземат жилища тук. Защо го правят ли? За да не бъде градът напълно празен, въпреки че някога е бил проспериращ, но след това спира развитието си, вследствие на което много жители го напускат. Само си представете: през 90-те години тук са живели 18 хиляди души, а през 2019 г. - 2,7 хиляди.

За да получите пари за преместване, трябва да сте италиански гражданин и да печелите поне седем и половина хиляди евро годишно. Има още едно условие: ако се преместите в града без семейство в прекрасна изолация, тогава ще ви платят само 800 вместо 2000 евро.

Четете още: Това не е моя работа: 8 неща, които една стюардеса никога няма да направи за вас