Автор
Ева Григорова

Най-странните великденски обичаи по света

Светът е голям и чудатости дебнат отвсякъде. Всеки един народ и култура по земното кълбо може да се похвали със свои особености и странности, характерни само и единствено за неговия район. С такива изобилстват и великденските традиции, които можем да срещнем под формата на най-различни и необичайни ритуали по различните точки на света.

Докато някои се събират в църквите, за да отбележат възкресението на Христос, други празнуват голямото събитие, вихрейки се из улиците под ритъма на танца на смъртта. Трети пък се пръскат с вода, а четвърти украсяват дървета все едно е Коледа.

Швеция

Най-интересната шведска великденска традиция е свързана с това, че в дните преди Великден децата се преобразяват на великденски вещици. Обличат стари дрехи, рисуват лицата си и обикалят кварталните къщи, за да събират сладкиши. Традицията напомня на американския Хелоуин, с тази разлика, че тук малките вещици не само получават бонбони, а и дават нещо от себе си – рисунки, камъчета, собственоръчно измайсторени играчки и т.н.

Норвегия

В Норвегия на Възкресение Христово се разиграва т.нар. “Великденски трилър”. Ритуалът се състои в това цялото семейството да разплете криминална загадка, била тя от книга, или по телевизията, и да разбере кой е убиецът. Тази странна семейна забава наистина е добила невероятна популярност дотолкова, че повечето големи телевизии и печатни медии в Норвегия действително променят графиците си така, че да излъчват или публикуват само криминални загадки за Великден.

Полша, Словакия и Унгария

Популярна унгарска и полска великденска традиция е т.нар. “Мокър понеделник”. Тя се изпълнява на Велики понеделник и е известна още под шеговитото име “Лов на патици в понеделник.” Хората щедро се поливат един друг с вода и никой не се сърди за това, всички се забавляват. Смята се, че водата носи здраве, късмет и благополучие.Тогава младежите заливат девойките от глава до пети с вода, след което ги молят за целувка. Хората вярват, че водата има почистващ, лечебен и плодородно предизвикващ ефект.

Испания

Един от най-тачените ритуали на пиринейския полуостров е древният танц на смъртта. Мястото, където се е зародил е малкото селце Верже, в близост до Коста Брава в Каталуния. Неслучайно тук на него се гледа като на нещо свято и изконно. Призрачният обичай произлиза от средновековната история и символизира страстите Христови и момента на страшния съд. Танцьорите се обличат в тъмни костюми с бели скелети и се движат под звуците на драматично кънтящи барабани.

Франция

В град Haux, южна Франция, нахъсани готвачи превземат градския площад, за да изпържат заедно огромен великденски омлет. За да достигне внушителните размери от 10 фута, гастрономите включват в рецептата около 9000 яйца и 21 литра масло олио. С огромния омлет спокойно могат да се нахранят 2000 души. Тази Великденска традиция е сравнително нова (около три десетилетия), но някои смятат, че тя произлиза от времето, когато Наполеон Бонапарт е търсил яйца, за да нахрани войниците си, докато кръстосвали из провинциалните градчета на Франция.

Германия

Германците пък запретват ръкави и... вместо голяма елха, както е на Коледа, украсяват дърво, наречено “Osterbaum”. Това великденско „свещенодействие“ се прави в град Saalfeld. Дървото се декорира с хиляди шарени яйца, изписани с невероятни детайли и цветове. Традицията е последвана от много германски семейства в цялата страна, които украсяват по-малки дървета или храстите в градината си.

Гърция

Причудлива традиция, тръгнала от гръцкия остров Корфу, повелява хората да изхвърлят глинени делви от прозорците си, точно в 11 часа на Великден. Ритуалът днес е леко осъвременен, като старите глинени съдове са отстъпили място на тенджери или саксии, пълни с вода. Донякъде обичаят напомня на този във Венеция, където по Нова година венецианците изхвърлят старите си вещи от прозорците, за да получат нови такива за новата година. Друг любопитен факт за гръцкия Великден е, че всички яйца се боядисват в червено – символ на Христовата кръв.

Четете още: Великите дни на Страстната седмица