Долината на царете край Луксор (Luxor) е пустинна равнина, заобиколена от стръмни хълмове.

Разположена е на западния бряг на Нил, близо до град Тива. Това е най-великия музей на открито и то заслужено. Тук е мястото, където се намира прочутата гробница на фараона Тутанкамон (една от 62-те открити гробници досега).

Тя е открита през 1922 г. в напълно запазен вид от британският археолог Хауърд Картър. Безспорно ценна находка, защото всички останали гробници в долината са били намирани ограбени – най-вероятно още от древността. Рамзес 11-и е последният владетел от Новото египетско царство и той решава да построи гробницата си именно тук.



През 1902 г. американецът Теодор Дейвис получил разрешение от египетското правителство да започне разкопки в “Долината на царете”. Той копал в продължение на 12 зими. Открил такива значителни гробници като тези на Тутмус IV, Сипта и Хоремхеб, и намерил мумията и ковчега на великия “фараон-еретик” Аменхотеп IV.



През първата година на Първата световна война концесията на Дейвис преминала върху лорд Карнарвън и английския археолог Хауърд Картър. Така започва историята на най-забележителната находка в египетските гробници, история, която – както писала по-късно сестрата на Карнарвън – “започва като приказката за Аладиновата лампа и завършва като гръцката легенда за Немезида”.



Най-подходящото време за посещение през годината на Долината на царете край Луксор е през зимата – от октомври до март заради големите горещини през лятото. Гробниците са отворени за посетители от 6 часа сутринта, но следобед потокът от туристи е най-малък.



За да посетите Долината на царете (Valley of Kings) трябва да си купите билет. Те не могат да се вземат на място, а трябва да се снабдите с тях предварително от Билетният център на западния бряг. За всяка гробница и комплекс от погребални съоръжения край Луксор се продават отделни пропуски.



Най-подходящият начин да стигнете до Долината на царете е като си вземете такси. То ще ви преведе през 6-километровия мост, свързващ Луксор с отсрещния бряг на Нил. Моторна лодка по реката или ферибот също е удачен вариант за предвижване. Източник: hobyto.com

ВИДЕО: