Животът в града има своите чаровни преимущества – вълнението да усещаш ритъма на пулсиращата среда, неограничената комуникация и постоянният достъп до забавления.

Оживлението, трафикът и шумът обаче понякога са изключително натоварващи, дори у дома. Бягството през уикенда и ваканциите не винаги са достатъчни, за да се възстановите напълно.

Точно за това изолацията и качествената почивка вкъщи са от огромно значение, а постигането им няма да бъде трудно с помощта на няколко идеи, които ви предлагаме.

Шумът

Тътенът на града отвън може да бъде редуциран успешно чрез материали, които намаляват и дори блокират проникването на шума.

На първо място това може да стане чрез нова, качествена дограма, която освен всичко ще намали и изтичането на топлина от дома.

Друго решение на проблема са плътните завеси на две нива или подходящи щори, най-често външни и от дърво, но вторият вариант със сигурност е доста по-скъп.

Better View щори, Elina Aalto за Fiasko Design

В Южна Европа особено популярни са бамбуковите покривала и кепенците, които придават на дома онова лежерно средиземноморско обаяние, което на нас ни е чуждо все още.

За експериментаторите добра възможност е и интегрирането на стилен фонтан в интериора – дискретното шумолене на водата ще „отмие” звуците отвън. Освен това действа успокояващо.

Inspiration Falls - фонтан за стена от мрамор

Светлината

Колкото повече от нея, толкова по-добре, би казал всеки архитект. Но съвременният градски обитател не винаги би се съгласил, имайки предвид досадата от силната светлина (и топлина през лятото) след дълга работна или парти нощ.

Затъмняването обаче трябва да се балансира добре, за да не се стига до момент, в който основната светлина е изкуствена.

Тук отново на помощ идват завесите, щорите, тентите и т.н., които са достатъчно подвижни и могат да бъдат използвани само при нужда.

Обратният случай, когато липсва естествена светлина, се компенсира далеч по-трудно. Тогава на помощ идват креативните възможности за осветяване – вградени около и в шкафовете лампи, тела на различни нива и други.

Апартамент в Гьотеборг

Светлите цветове в обзавеждането и по стените също имат положителна роля в тъмните помещения.

Апартамент в Стокхолм

Природата

Най-обичайният недостатък на живота в града е липсата на активна връзка с природата. На малко места в цивилизования свят хората могат да се похвалят с обратното преимущество.

Природата обаче може да населява дома, при това по изключително оригинални начини.

Освен обичайните живи растения, органични материали в интериора като дърво и камък и дискретни водни съоръжения, можете да съжителствате с множество други детайли.

Cisca: Urban seat, домашна пейка с вградено място за растение на аржентинския дизайнер Juampi Sammartino

Дизайн на Ilan Dei Studio

Апартамент в Гьотеборг

Постелки и килими от юта например, която запазва естествения си вид, са интересен вариант. Настилки, имитиращи трева, също внасят напълно нова атмосфера.

Апартамент в Стокхолм

Лофт в Ню Йорк

Тематични картини и пана, в комбинация с тапети с подходящ принт биха вдъхнали допълнителна свежест на всяка къща.

Декорации от морска трева, пясък и черупки от мекотели обикновено действат доста успокояващо, особено в ненатрапчив микс.

Ако имате тераса или изход към покрива, те могат да се превърнат в летния ви оазис на спокойствието и в идеално парти-място.

Апартамент-надстройка в Лондон

Апартамент-надстройка в Лондон

Външна кухня в апартамент-надстройка в Лондон

Веранда в апартамент-надстройка в Лондон