Автор
Woman.bg

Малък, но изключително красив: остров Стафа

Стафа е един от най-малките острови от архипелага Хебриди и един от най-уникалните.

Има площ от 330 000 кв/м и през 18-ти век е имал население от 16 души, но днес се пълни предимно с туристи. Стафа е бил част от остров Улва, но през 1777г. е продаден и в последствие е дарен на Националния фонд на Шотландия от Джок Елиът през 1986г.

Стафа е изцяло вулканичен остров и е най-известен с уникалните си географски забележителности, сред които са Фингалската пещера и уникално оформените базалтови колони. В основата му е варовикова скала, над която има два вида базалт. Про по-бавното охлаждане на средния слой базалт са се образували шестоъгълни колони.

Островът никога не е имал особено историческо значение, но е бил посещаван от много известни личности, като Феликс Менделсон, който композира увертюрата Хебриди, за която черпи вдъхновение от Фингалската пещера. Сред имената на известните посетители фигурират и хора като сър Уилям Скот, Уилям Уърдсуорт, кралица Виктория, принц Албърт, Жул Верн и Дейвид Ливингстоун.

Входът на изпълнената с вода Фингалска пещера се вижда отдалече, но вътре не може да се влезе с лодка, пишат от nasamnatam.com. Няколко туристически агенции предлагат маршрути в близост до нея, но може да стигне и по земя.