Океанът започва бавно да се отдръпва при поредния отлив и на белия като брашно пясък на дъното остават морски звезди, раковини, миди. И …….плантации от водорасли, над които приведени забиват колци няколко местни жени. Облечени в традиционните си рокли канга, които малко напомнят на индийското сари, те нижат водораслите на въжета, опънати между колците по време на отлива, а после бързо напускат плантацията, за да не ги залее прилива. Не могат да плуват, но не само това е единствената опасност за тях. Докато работят в малкото останала вода около тях плуват опасни риби като лъвската от семейството на морските скорпиони.

Убожданията от твърдите им бодли, в които се намира отрова, причиняват трудно поносима болка и може да доведат до спиране на дишането. Тогава единственото спасение е лечение в болница-неподозиран лукс на острова, тъй като до единственото европейско лечебно заведение достъп имат само туристите. Само че жените в Занзибар нямат избор-водораслите им осигуряват прехрана, защото се изнасят като ценна суровина в козметиката и хранителната индустрия. В Занзибар, където сумата от 70 долара е напълно прилична заплата за месец, няма какво много да се работи.

Почвата е варовикова, земеделието е доста трудно. Индустрия няма, мъжете са основно рибари или келнери в хотелите, а за жените е още по-трудно да намерят работа. Камериерките и рецепционистките работят без почивен ден, докато хотелите не затворят заради дъждовния сезон. Плантацията им осигурява финансова независимост и става все по-предпочитано място за работа.

Занзибар е основен износител на водорасли заедно с Филипините и Индонезия. Те растат в океана поне 45 дни, после 5 дни се сушат на силното слънце, а след това поемат към Китай, Корея, Дания, Испания, Франция.

Стават част от супата с водорасли в китайските ресторанти или кремовете за стягане на кожата, защото имат естествен желиращ агент. Ползват се още в солите за вана, лосиони, парфюми. Много са полезни, понеже съдържат калций, мед, йод, протеини, фибри, витамини, особено витамин К и фолиева киселина, а в същото време са с ниско съдържание на калории и мазнини.

А за да ги нанесете върху кожата си и сега, там някъде в Индийския океан, жените на Занзибар ги събират усърдно. Наведени или седнали, трудно различими от брега, където туристите се радват на удобствата в красивите хотели с ол инклузив, почти невидими.

Четете още: Топ 10 на най-живописните пътешествия с влак из Европа