Автор
Woman.bg

Новият Берлин – между Запада и Изтока – I част

Популярните туристически градове обикновено не са хубаво място за живеене. Уютният, модерен и зелен Берлин обаче е изключение от това правило.

Този град със сложна история и богато културно наследство през последните години стана една от основните туристически дестинации, изпреварвайки Рим в списъка на най-популярните европейски градове и отстъпвайки първото място на шармантния Париж.

* Alexanderplatz

* der Reichstag

Качеството на живота в Берлин обаче стана възможно само благодарение на мерките за поправяне на миналите грешки. Сега всеки, решил да се отбие на екскурзия в Берлин, рискува завинаги да се пристрасти към европейския лайфстайл.

Салма Хайек на берлинския международен кинофестивал

Holliday Grainger, Robert Pattinson, Christina Ricci на берлинския международен кинофестивал

Важно е да правим разлика между изстраданото благополучие на Берлин и императорския шик на Виена, класическия разкош на Париж, старинния дух на Рим и дори близките по начин на мислене скандинавски столици.

Великото минало на бившата пруска столица или блестящият разцвет на Берлин като културен център на Европа в началото на ХХ в. са само част от причините градът да бъде толкова привлекателен за туристите.

Съвременният облик на оживения, ярък, динамичен и невероятно модерен Берлин възниква след дълги години икономически крах и културна блокада.

Нито един град в новата история на Европа не е имал толкова трудна съдба – център на диктатурата на нацизма, обезобразен след Втората световна война, обезличен от социализма, разделен с бетонена стена, станала символ на студената война. Берлин на практика включвал в себе си два града, затова всеки турист търси тук разликите между западната и източната част, които днес са почти незабележими. Градът, както и немският народ, е избрал единствения сигурен път за развитие и съзнателно отношение към миналото си – не с пренаписване на историята, а с демонстрация на разкаяние с поразително достойнство.

Мемориалът в памет на убитите евреи в Европа (Memorial to the murdered Jews of Europe), разположен в самия център на германската столица, напълно промени облика й.

Паметникът, посветен на жертвите на Холокоста, включва 2700 сиви каменни блокове, приличащи на надгробни плочи. Мястото има свой собствен стил и е истинско произведение на абстрактното изкуство.



Тук войната на практика приключва чак през 1989 г., когато пада Берлинската стена. Днес тя е символ на града, не по-маловажен от Бранденбургската порта, но много по-многолик. Мястото задължително трябва да се посети от хора, които искат да разберат сложния характер на града. Стената не само е съборена – оцелелите части от нея са превърнати в арт-галерия на открито. 20 години по-късно проектът се реставрира и тържествено се открива като изложба East Side Gallery.

Това определя и вектора на развитието на Берлин – град, който не се е впуснал в оплакване на миналото, но е преосмислил уроците на историята в стила contemporary art.

Очаквайте продължение...