Новият Берлин – между Запада и Изтока – I част

15 юни 2012 | 15:59
9567
5
5

Популярните туристически градове обикновено не са хубаво място за живеене. Уютният, модерен и зелен Берлин обаче е изключение от това правило.

Този град със сложна история и богато културно наследство през последните години стана една от основните туристически дестинации, изпреварвайки Рим в списъка на най-популярните европейски градове и отстъпвайки първото място на шармантния Париж.

* Alexanderplatz

* der Reichstag

Качеството на живота в Берлин обаче стана възможно само благодарение на мерките за поправяне на миналите грешки. Сега всеки, решил да се отбие на екскурзия в Берлин, рискува завинаги да се пристрасти към европейския лайфстайл.

Салма Хайек на берлинския международен кинофестивал

Holliday Grainger, Robert Pattinson, Christina Ricci на берлинския международен кинофестивал

Важно е да правим разлика между изстраданото благополучие на Берлин и императорския шик на Виена, класическия разкош на Париж, старинния дух на Рим и дори близките по начин на мислене скандинавски столици.

Великото минало на бившата пруска столица или блестящият разцвет на Берлин като културен център на Европа в началото на ХХ в. са само част от причините градът да бъде толкова привлекателен за туристите.

Съвременният облик на оживения, ярък, динамичен и невероятно модерен Берлин възниква след дълги години икономически крах и културна блокада.

Нито един град в новата история на Европа не е имал толкова трудна съдба – център на диктатурата на нацизма, обезобразен след Втората световна война, обезличен от социализма, разделен с бетонена стена, станала символ на студената война. Берлин на практика включвал в себе си два града, затова всеки турист търси тук разликите между западната и източната част, които днес са почти незабележими. Градът, както и немският народ, е избрал единствения сигурен път за развитие и съзнателно отношение към миналото си – не с пренаписване на историята, а с демонстрация на разкаяние с поразително достойнство.

Мемориалът в памет на убитите евреи в Европа (Memorial to the murdered Jews of Europe), разположен в самия център на германската столица, напълно промени облика й.

Паметникът, посветен на жертвите на Холокоста, включва 2700 сиви каменни блокове, приличащи на надгробни плочи. Мястото има свой собствен стил и е истинско произведение на абстрактното изкуство.

 

Тук войната на практика приключва чак през 1989 г., когато пада Берлинската стена. Днес тя е символ на града, не по-маловажен от Бранденбургската порта, но много по-многолик. Мястото задължително трябва да се посети от хора, които искат да разберат сложния характер на града. Стената не само е съборена – оцелелите части от нея са превърнати в арт-галерия на открито. 20 години по-късно проектът се реставрира и тържествено се открива като изложба East Side Gallery.

Това определя и вектора на развитието на Берлин – град, който не се е впуснал в оплакване на миналото, но е преосмислил уроците на историята в стила contemporary art.

Очаквайте продължение...

Още по темата

Коментари

5 Irina
  12 януари 2013 | 19:42 отговор
 

Оттам се връщам сега. Хехе Берлин е е динствен , уникален и неповторим.А че има мизерия и бил мръсен, ми я идете в Париж да видите що се казва мръсотия!

 
4 V Vasilev
  07 август 2012 | 09:44 отговор
 

Малка е да се каже че е мръсен...много е мръсен въпреки желанието на общината-видях как чистят ама прехвалените германци...по градинките пияни спящи наркомани ,повърнали по себе си, полицията бди-тоест проверява дали са живи и ги оставя-аз помня друг Берлин Мисле че Источната част развали западната-комунизма даже и там не си е заминал

 
3 D.
  16 юни 2012 | 11:16 отговор
 

Живея в Берлин от близо 2 години и мога да кажа, че градът печели хората по-скоро с атмосферата си. Берлин съчетава противоположности - изключително красиви места със стари сгради, но в същото време туристът вижда гледки, нетипични за Западна Европа.Това , което мен лично ме впечатлява е, че Берлин е толерантен към различните, свободен от предразсъдъци. Липсват осъдителни погледи и злобни коментари. Ако някой планира посещение, трябва да е подготвен за хектиката на една от най-динамичните европейски столици, но и за изключително разнообразие на културния, пък и нощния живот.

 
2
  15 юни 2012 | 20:09 отговор
 

До преди малко бях там :D съгласна съм с коментар 1.

 
1 Radi
  15 юни 2012 | 17:05 отговор
 

Ами да ви кажа честно, Берлин не е нищо особено, мръсен град, площат Александър плац не е кой знае какво и набсъде мръсотия, като стил също, градове като Прага са много по-уютни и красиви :)))

 

Добави Коментар

Най-четени