Автор
Woman.bg

Петте града в света с най-удивителна архитектура

Всеки голям град си има своя гордост и забележителност, която го прави единствен и неповторим. Докато някои страни могат да се похвалят с неустоимата си традиционна кухня, други привличат туристи от цял свят с живописния си културен живот. Трети обаче спират дъха на всеки посетител с великолепната си и невиждана по други места величествена архитектура. За третите ни е думата днес.

1. Будапеща


Списъкът ни започва със столицата на Унгария - Будапеща. Градът привлича не само с местната си кухня, но и с архитектурните си шедьоври в стил Ар Нуво. Именно тук можете да попаднете на сгради, които умело съчетават необичайни фасади, комбинирали в едно стъкло и желязо. Целият град е обсебен от архитектурни шедьоври, сред които задължително трябва да видите сградата на унгарския парламент.

Не забравяйте да посетите двореца Грешам и Ботаническата градина. Не пропускайте да се насладите и на експозициите в Музея на приложните изкуства.

2. Ротердам


Ротердам е вторият по големина град на Холандия след столицата Амстердам. Поразително различен от Амстердам, пристанищният град привлича туристи със своята причудлива и модерна архитектура. Самите улици на града са същинска изложба на съвременното изкуство, така че за да видите колкото е възможно повече, ще трябва да ходите много. Вълнуващата си разходка може да започнете от историческата, пешеходна част на града, наподобяваща отдалече традиционната Холандия. В непосредствена близост до популярното пристанище на Ротердам се намират и не по-малко известните кубични къщи. Те представляват сгради, чиято горна част е във формата на куб, а най-интересното е, че в тях живеят хора. Наредени са в редица, която няма как да не привлече вниманието на когото и да било. Намират се в старата част на пристанището на града. Кубичните къщи са създадени в отговор на търсенето на изграждане на нов специфичен облик на Ротердам.

Задължително трябва да споменем и Марктал - един от най-красивите на света пазари. Дори холандската кралица присъства на откриването му. Намира се в жилищна сграда с формата на арка. Вътрешността му е украсена с илюстрации на Арно Коенен – плодове, зелчунци, риба и цветя.

3. Дубай


Следващият град в нашия списък се откроява сред останалите с футуристичната си архитектура. Суперлативът „най-много“ е изключително подходящ за Дубай - най-високата сграда, най-скъпият хотел, най-големият изкуствен остров - всичко това се намира там. В града на бъдещето можете да намерите структури, проектирани от най-известните архитекти на света. Например комплексът „Опус” е дело на Заха Хадид, а културният център „Бетон“ е проектиран от холандеца Рем Колхаас. Като цяло Дубай е идеално място за тези, които искат да видят как ще изглеждат градовете в близко бъдеще.

4. Маракеш


Маракеш е древната столица на Мароко, невероятен град, който умело съчетава в едно традиционно и модерно строителство. Луксозно украсените дворци тук живеят рамо до рамо с модерни сгради. За да се насладите на традиционната мавританска архитектура, трябва да отидете до Стария град - тук ще намерите сгради с мозайка и уютни ридове (традиционна къща с вътрешна градина). Сред забележителностите, които трябва да видите с очите си, са градините Менара, площад Джема Ел Фна, музеят на френския дизайнер Ив Сен Лоран.

5. Барселона


Архитектурата на Барселона е безспорно свързана с фамилията Гауди, но този град е много повече от само един архитект. Благодарение, може би, на най-известния каталунски град, много архитекти от цял свят изградиха своите смели, цветни и разнообразни сгради в Барселона. Разбира се, по време на първото посещение в столицата на Каталуния е невъзможно да се пренебрегне храма на „Саграда Фамилия“, къщите на „Каса Мила“ и „Каса Батло“ - най-известните сгради на Гауди. Но също така не забравяйте да се разходите из града в търсене на нови експериментални сгради. Например, сградата на Форума, издигната през 2004 г., има формата на голям равностранен триъгълник. В момента този паметник на съвременната архитектура е място за много изложби и конгреси.

Списъкът с градове, които блестят като бисери в съкровищницата на архитектурното наследство със сигурност не се изчерпва дотук. Ще се радваме до го допълните по-долу, в коментарите, с още места, които сте видели с очите си и които са ви пленили с изяществото на великолепните си здания.

Четете още: Най-романтичните места в Париж, на които да се обясните в любов