Съдба на Атлантида: Държавите, които са предопределени да изчезнат под водата

Напоследък природата сякаш е полудяла и учените вече говорят за глобалното затопляне не в бъдеще време, а в настояще. Изменението на климата не е фантазия, а реалност. И за съжаление хората са виновни за това. Нашите действия могат да доведат до необратими последици: например изчезването на редица държави.

И така, изследователите на "Грийнпийс" направиха гръмко изявление, а именно, че вече цели държави са изправени пред опасността от изчезване в близкото бъдеще.

Говорим за островите на Тихия океан. Страните в региона са изложени на повишен риск от заличаване поради силни морски приливи, мощни циклони, продължителни суши и солени подпочвени води, отбелязват учените. Освен това те могат да отидат под водата, тъй като нивото на Световния океан се покачва. Проблем, който се дължи на глобалното затоплянето.



Експертите отбелязват, че самите островни държави не вредят на околната среда: Тихоокеанският регион има най-ниското ниво на въглеродни емисии в света. Те обаче са най-потърпевшите.

„Тихоокеанските островни държави ще почувстват опустошителните последици от глобалното затопляне в близко бъдеще. Ще продължим да наблюдаваме повишаване на морското равнище. Това ще доведе до това, че места като Кирибати, Вануату и Соломоновите острови ще станат необитаеми, казва Никола Касуле, ръководител на изследванията в "Грийнпийс", Австралия.

Кирибати

Кирибати, официално Република Кирибати, е островна държава в Тихия океан. Столицата ѝ е Южна Тарауа. Обхваща 14 атола и 18 острова, разпръснати на територия от 3 500 000 кв.км. Това е единствената държава в света, която е разположена едновременно в северното, южното, източното и западното полукълбо. Страната е разположена в западната екваториална част на Тихия океан върху 14 атола и 18 острова, от които само 20 са населени. Състои се от о-в Банаба, островните групи Джилбърт, Феникс, Лайн.

Вануату

Вануату е островна държава в югозападната част на Тихия океан, разположена на островите Нови Хебриди. Архипелагът е разположен на 1750 км източно от Австралия, на 500 км от френската територия Нова Каледония, западно от Фиджи и южно от Соломоновите острови. Островите са заселени около 2000 г. пр.н.е. от меланезийци. Национален празник на страната е Денят на независимостта.

Соломоновите острови

Соломоновите острови са островна държава в южния Тихия океан, разположена на изток от Папуа-Нова Гвинея. Тя е част от Британската общност и има население от 519 хил. души. Състои се от 6 големи и 992 малки острова. Главните острови са: Шуазьол, Шортланд, Нова Джорджия (Ню Джорджия), Санта Исабел, Ръсел, Малаита, Гуадалканал, Марамасике, Улава, Сан Кристобал, Ренел, Белона и островите Санта Крус.

Четете още: Никой не е очаквал, че това са най-безопасните и сигурни държави по света