Автор
Антония Дамянова

Светът е притаил дъх: НАСА изстрелва към Луната най-мощната си ракета в историята на човечеството

Най-мощната ракета на НАСА в историята, Space Launch System (SLS), излита от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал днес в 8.33 ч. сутринта (15:33 часа българско време) от стартовия комплекс Кейп Канаверал, който организира лунните мисии на Аполо преди половин век.

Това бележи нова ера в изследването на космоса за НАСА. Първото изстрелване на нова ракета SLS, наречена Artemis 1, бележи началото на целта на американската космическа агенция да върне астронавтите на Луната в рамките на три години.

View post on Instagram
 


Какво е особеното на новата ракета?

Първо, това е най-мощната ракета, създавана някога. Тя ще генерира 3,9 милиона килограма тяга, достатъчна, за да поддържа около 22 самолета в полет. Ракетата ускорява до 6400 км в час само за две минути. В продължение на осем минути тя ще се движи със скорост около 29 000 км/ч. Достатъчно бързо, за да обиколи цялата планета за около 80 минути. Максималната скорост ще е около 36 000 км/ч. За сравнение, това е еквивалентът на пътуване от Дъблин до Ню Йорк за около осем минути.

Ракетата Space Launch System (SLS) ще генерира най-голямата сила, създавана някога от ракета. По време на тестването на SLS в Юта двигателите ще генерират толкова много топлина, че пустинният пясък ще се превърне в стъкло.


Кога и къде можете да гледате историческото събитие?

Изстрелването ще бъде предавано на живо на уебсайта на НАСА и канала в YouTube.

Какво е особеното на тази мисия?

Artemis 1, включваща Orion - безпилотна шестместна капсула за изследване на дълбокия космос, която е висока 98 метра и тежи 2 600 тона, вече е на стартовия комплекс Кейп Канаверал в готовност да бъде изстреляна. Екипаж на Orion няма да има, ще са поставени специални манекени в скафандри, което ще позволи на НАСА да оцени как скафандрите от ново поколение реагират на радиацията.

Поставена е и мека играчка Snoopy, която ще се носи около капсулата като индикатор за нулева гравитация.


Ако мисията бъде успешна

Ако мисията на SLS успее, това ще бъде грандиозен успех за НАСА, който ще накара хората да пътуват по-далеч от всякога и да изпрати повече астронавти и оборудване, до Луната, с по-големи възможности за проучване на лунната повърхност.

По време на втората си мисия с Орион и астронавтите, "Артемида 2", SLS ще изпрати Орион и неговия екипаж по-далеч, отколкото хората са пътували преди, на около 250 000 мили от Земята, 10 000 мили от Луната. Това ще се случи през 2023-та. Астронавтите само ще обиколят Луната, но няма да бъде осъществено кацане.

„В третия полет, "Артемида 3", SLS ще изпрати Orion и астронавти на мисия през 2024 г., чиято цел вече ще бъде кацане на Луната. Американците, заедно с техните международни "търговски партньори, ще използват Луната като тестова площадка за тестване на технологии и подготовка за мисии до Марс", каза НАСА за мисията. "Артемида 3" през 2024 г. ще бъде първата мисия, която ще отведе жена и цветнокож на Луната, разкрва още НАСА.

Какво може да се обърка?

НАСА таи огромна надежда, но и загриженост към първата мисия, която предстои да се случи до броени минути. Очаква се вълнуващото събитие да привлече до 200 000 зрители на космическото крайбрежие на Флорида.

„Това е много рискована мисия“, отбеляза Джим Фрий, заместник-директор на НАСА за развитие на изследователски системи, пред репортери във Флорида в събота. „Има риск много неща да се объркат по време на мисията, призна той. В момента прогнозите показват 80 процента шанс за добро време по време на изстрелването.

Колко дълго ще продължи мисията?

Шест седмици. Космическият кораб Orion се очаква да навлезе отново в земната атмосфера на 10 октомври, след като се приближи на 60 мили от Луната на шестия си ден и след това обикаля около нея няколко седмици, преди да се отправи към Тихия океан.

View post on Instagram
 

Четете още: НАСА: През 2024 г. ще се случи нещо невероятно на Луната