Автор
Кристина Кирова

The Sun за Банско: Тук е раят на ските, евтината бира и разврата

Докато ски сезонът в цяла Европа страда заради слабото си начало, на нашето малко, китно Банско хич не му липсват туристи. Даже намери място в британския таблоид The Sun, но някак си по нашенски, хубаво, ама и малко скандално.

Разбира се, най-големите фенове на градчето са британците и цяла Англия вече чете редовете за него в медията. Сгушеното ни планинско Банско е представено като приказно място за скиорите, особено ако сте почитатели на алкохола и разврата. Да, думата, която са използвали, е точно разврат.

Съвсем неизненадващо, The Sun определя Банско като най-евтината ски дестинация в Европа, а началото на гуляите е описано наистина като в приказките:

"Щом лифтовете затворят точно в 17ч. и слънцето се скрие зад Пирин, неонови светлини огряват улиците на града и развратът започва. Групи възбудени и шумни туристи се спускат по улица "Пирин", насочват се към центъра на Банско. По пътя имат богат избор от барове и двулитрови бутилки бира на стойност не повече от 89 пенса. Има над 10 екзотични стриптийз клуба, мъже предлагат на туристите да влязат в баровете им с думите "цял отбор девственици, които ви очакват". И макар тази зима да няма толкова сняг, купонът отново е гарантиран.", пише британската медия.

View post on Instagram
 

Описанието на Банско продължава с някои уточнения - че се намира на два часа път с кола от столицата ни София и че в близост е Национален парк Пирин, който е част от списъка на Световното наследство на Юнеско.

И макар краят на 2022-ра година да беше тотално неснежен, времето което не е прекарано на ски пистата, се компенсира със забавата в "хедонистичните свърталища". Отново цитираме The Sun.

От изданието не крият, че британците бързо се влюбват в Банско и дори някои го избират за местожителство. И знаете ли какво им харесва - хаосът.

"Когато става дума за барове и нощни забавления, тук няма никакви правила. Хвърлят се салфетки, стреля се и може да намерите дори вибратор зад бара. Съвсем обичайно е и да видите как някой облизва сметана от зърната на някоя хубава стриптийзьорка. Можете дори да получите две големи бутилки бира само за едно евро. Всъщност, в този град максимума, който можете да изхарчите за пиво е около 6лв", споделя софтуерен инженер, който живее в Банско от две години.

View post on Instagram
 

Той дори създава специална организация, която набира популярност в социалните мрежи, за разучаването на нощния живот на града - най-добрите пъбове, барове и дискотеки. Успява да събере хора от цял свят, с които да правят неспирни обиколки по заведeнията.

"Тук има по нещо за всеки - рок барове, ресторанти, фокусници, стриптийз клубове. Не знам дали мога да сравня града с безразсъдството, което цари в известния курорт Магалуф, но купонът е наистина впечатляващ".

И отново дойде моментът за добри отзиви - британският таблоид заявява, че в Банско има най-доброто съотношения между цена-качество в Европа, водейки се от отзиви на туристите.

Британскияt инженер споделя, че България е прекрасна страна, а Банско е меката на снега, но за съжаление не е известен град, защото се намира в дълбините на Европа и има съмнителна репутация. И все пак - той съветва всеки, който иска да има бюджетна ски почивка, да се насочи към градчето.

Обичаме България, обичаме и Банско. Силно се надяваме приказното ни планинско местенце да подобри условията си за курорт.

Четете още: Това са най-романтичните градове в Европа - посещавали ли сте ги?