Автор
Ива Петрова

Това е класа! 7-те любими места на Кралицата, които трябва да видите

В дните след смъртта на кралица Елизабет Втора си припомняме местата, които тя обожаваше. По време на своето впечатляващо дълго управление тя е посетила забележителните 117 различни държави. Повечето от тях далеч не са свързани с ваканционни спомени, а с изтощителни кралски обиколки. Има обаче няколко, които са оставили незаличими следи в паметта и сърцето ѝ.

1. Сейнт Моус, Корнуол

Това вълшебно крайбрежно кътче на южния бряг на Корнуол, известно с белосаните си къщички и тихо пристанище, заема безценно място в сърцето на кралицата като място. Тук тя прекарва най-хубавите и незабравими мигове от детсвото си по време на големите ваканции. Живописното рибарско селище е било любимо на майката на кралицата, която редовно води Елизабет на разходка край морето. Семейството винаги отсяда в красив имот на брега, построен от близкия приятел на майката на кралицата. Разположена в сърцето на Корнуолската ривиера, къщата има впечатляваща 180-градусова гледка към океана и директен достъп до морето чрез частна пързалка, която тогавашната принцеса използвала, за да слезе на брега. В наши дни можете да наемете къщата.

2. Южна Африка

До 20-годишнината си Елизабет не е напускала Обединеното кралство. Но само няколко месеца преди годежа ѝ с принц Филип, през 1947 г., баща ѝ Джордж VI обявява, че семейството заминава за Южна Африка. Според книгата на Сара Брадфорд "Кралица Елизабет II: Нейният живот в нашето време" тази екскурзия "ще я бележи за цял живот". Семейството пристига в Кейптаун за двумесечно пътуване из страната, първото държавно посещение след 1939 г. и избухването на Втората световна война. Кралицата прекарва 35 нощи в специален влак, известен като Белия влак. През тази кралска обиколка вниманието е било насочено към Елизабет, тъй като на 21 април тя навършила 21 години, докато те били там. Денят бил обявен за официален празник и тя получила красива огърлица с 21 скъпоценни камъка, за да отбележи специални ден.

3. Шотландия



Шотландската планина е мястото, което през годините е дарявало кралицата с най-пълноценен отдих. По-конкретно в замъка Балморал в Абърдийншър, който е кралска резиденция от 1852 г. насам. Кралицата посещава Балморал всяко лято, откакто се възкачва на престола през 1952 г., и се твърди, че именно тук тя си взима заслужена почивка. "Мисля, че баба е най-щастлива там - разкри принцеса Юджини в документалния филм "Нашата кралица на деветдесет". "Мисля, че тя наистина обича това място. Разходки, пикници, кучета - много кучета, винаги има кучета и хора, които идват и си отиват през цялото време. Балморал винаги е бил място за убежище за нея, както и за покойния принц Филип, място, където те могат да се събират, за да се наслаждават на дивия, отдалечен пейзаж и да практикуват любимите си занимания на открито, като езда и разходки. Така че не е изненада, че именно там е отишла миналото лято, след смъртта на любимия си съпруг.

4. Малта

Слънчевата Малта, известна още като островът на рицарите, е единственото кътче извън Обединеното кралство, което кралицата е нарекла свой дом. Именно тук тя живее с принц Филип между 1949 и 1951 г., в един от първите им брачни домове, когато херцогът е командирован там като офицер от Кралския флот. Домът им е обширната вила Гуардаманджа - елегантно имение от XVIII век с 18 стаи, конюшни и огромна градина. Вилата в стил палацо, която се намира в предградията на столицата Валета, е подарена на младата двойка от лорд Луис Маунтбатън, любимия чичо на принц Филип, и в момента къщата е в процес на ремонт, за да бъде отворена като музей. По време на престоя си там кралицата успява да води сравнително нормален живот като съпруга на морски офицер, да пазарува и да прави разходки с лодка. Твърди се, че Малта е съхранила много радостни спомени за двойката - по време на срещата на правителствените ръководители от Общността на нациите в Малта през 2015 г. кралицата заяви, че островът "винаги е бил много специален за мен". Спомням си щастливите дни тук с принц Филип, когато се оженихме за първи път".

5. Кения

Нейно Величество е била в чужбина, когато за първи път чува новината за смъртта на баща си и макар да започва пътуването си до Кения през 1952 г. като принцеса, по времето, когато се връща у дома, тя вече е държавен глава на Великобритания. Първоначално пътуването е било планирано като лична почивка за кралицата и принц Филип - кратко сафари със съпруга ѝ преди официалната обиколка в Нова Зеландия и Австралия. Младата двойка отсяда в най-стария сафари хотел в Кения - Treetops (до миналата година хотелът все още функционираше, преди за съжаление да бъде принуден да затвори поради пандемията). Докато е била там, принцесата е прекарвала дните си в снимане на препускащи носорози и буйстващи бикове, които можеха да се наблюдават от определена точка на хотела в горните клони на дърво смокиня. Тук тя за първи път научава за смъртта на баща си. Като неин въоръжен ескорт Джим Корбет записва в дневника на "Treetops": "За първи път в историята на света едно младо момиче се качи на дървото като принцеса и слезе като кралица".

6. Бразилия

Едно от най-екзотичните и авантюристични пътувания на кралицата се състои в Бразилия, като част от двуседмичен поход из Южна Америка през 1968 г. Обиколката превежда нея и принц Филип през градовете Ресифи, Салвадор, Бразилия и Сао Пауло, където кралската двойка спира, за да се полюбува на небостъргачите на града от върха на 46-етажната сграда Edificio Italia. След това те се отправят към Рио де Жанейро, където кралската двойка се е разходила покрай плажа Копакабана и е посетила футболен мач от финала за купата. Тук кралицата имаше честта да връчи победния трофей на легендарния футболист Пеле. Посещението е посрещнато с голям ентусиазъм от бразилския народ. През 2006 г. кралицата разказва с удоволствие за тази обиколка, докато организира посрещането за бразилския президент Луис да Силва в Бъкингамския дворец.
"Имам ярки и щастливи спомени от посещението си в Бразилия с принц Филип през 1968 г., особено от топлотата и гостоприемството на бразилския народ", каза тя.

7. Канада

От изумителния брой пътувания в чужбина кралицата е посетила най-много пъти Канада - 27. Вероятно тя има слабост към този регион, тъй като го е опознала толкова добре през десетилетията. Едно от посещенията е по време на държавната обиколка през 1994 г., която тя осъществява заедно с херцога на Единбург и принц Едуард. Маршрутът включва посещение на Нова Скотия - по-специално столицата на провинцията Халифакс. След това се отправя към Британска Колумбия, която е готова да бъде домакин на 15-те Игри на Британската общност. След като кралицата прерязва лентата на събитието, тя прекарва време в разглеждане на някои от по-дивите територии на провинцията.

Четете още: Ах, тези руснаци: 5 навика, които оставят цял свят без думи