Автор
Антония Дамянова

Виена е столицата с най-недружелюбните жители в Европа

Любима и обичана европейска столица е на последно място тази година в класацията на „Експат сити ренкинг 2022“ в категорията "дружелюбност".

А градът, чийто жители се оказват за поредна година най-недружелюбните жители в света, е Виена. Въпреки факта, че столицата оглавява класацията на организацията „Интернационс“, която прави анкети сред хората с неавстрийски корени, в категорията за "най-добри условия на живот", тя не може да се похвали с особено гостоприемните си граждани.

Това го показват резултатие от анкета на организацията, която отрежда на Виена последно място в категорията „дружелюбност“.

Повече от половината от анкетираните (54 процента) са заявили, че им е трудно да се сприятелят с виенчани, а 32 на сто са се чувствали нежелани. По този въпрос градът също е на последно място.

Това най-вероятно се дължи най-вече на перманентното лошо настроение, с което виенчани се славят, обясняват резултатите експерти.

Тази година Виена заема 27-о място сред 50 града в света в кетагорията "жители с най-лошо настроение" (през 2021 година ѝ бе отредено 14-о място от 57 града).

Любимият град за туристите е Валенсия, която се нарежда на първо място в анкетата, попълнена от 11 970 преселници, следвана от Дубай и Мексико.

за сметка на това обаче австрийската столица е напред в класацията в категориите „туризъм и транспорт“ (първо място) и „здравеопазване и добро благополучие“ (второ място). С висока оценка се откроява градският транспорт в столицата. Живеещите във Виена хора от други страни го описват като добре организиран (97 процента) и достъпен.

Отлична е и оценката на медицинското обслужване и чистотата на околната среда. Що се отнася до цените в града, Виена не е възприемана като особено скъп град и заема девето място в индекса за лични финанси.

Индексът „аклиматизация“ е голям минус-пункт, по него Виена се нарежда на последно място.

Четете още: 5 факта за България, които всеки от нас трябва да знае