Защо Персия стана Иран, а Цейлон – Шри Ланка: 7 държави, които промениха имената си

Когато някой реши да промени името си, хората започват да се питат защо го прави? Не се ли страхува, че приятелите му няма да могат да свикнат с новото му название? Какво ще прави с множеството документи, издадени на старото име? Сега си представете, че не конкретно лице, а цяла държава иска да се откаже от името си!

Историята винаги има с какво да ни изненада. Срещат се много случаи, когато една държава променя името си, и то повече от веднъж. Как Персия се е превърнала в Иран и защо познатият Свазиленд изведнъж решава да се прекръсти на Кралство Есватини, и още интересни факти около ппреименуването на цели исторически държави, вижте по-долу в текста.

Иран (в миналото Персия)



Историята на името на страната е наистина уникална. По-справедливо е да се каже, че името Иран предшества името Персия, а едва по-късно отново стъпва на пиедестала. Познатото име "Иран" идва от авестийското airyna, което означава "страна на арийците". Иранската версия на името е съществувала още през 550-327 г. пр.н.е. Коренното население отдавна е наричало родината си Иран, но древните гърци са направили корекци, като кръстили страната с името на една от нейните исторически области, разположена на брега на Персийския залив. Някога там са живели племената, изградили Ахеменидската империя – традиционно наричана Персия. Така древногръцката версия на "Персия" се налага по целия свят и продължава до 1935 г.

През 1935 г. Реза Шах Пахлави настоява всички държави да започнат да наричат страната му Иран. Появяват се недоволни, които смятат, че този радикален ход ще прекъсне връзката на страната с историческото минало. Новият шах намира компромис и позволява да се използват и двете имена. Години по-късно вариантът "Персия" оцелява само в историческия контекст.

Шри Ланка (в миналото Цейлон)



През своята история съвременната Шри Ланка, наричана в миналото Цейлон, е била португалска, холандска и британска колония. През вековете страната преминава през многобройни трансформации, които остават отпечатък върху нейното културно и политическо развитие. Когато островът е окупиран от Португалия, той получава името Ceilão – то се отнася до местното население на синхалите. По-късно, по време на своята британска зависимост, името се променя на Цейлон.

През 1948 г. държавата става независима и отново променя името си – този път към към думата "Цейлон" се добавя "Доминион". Формално британският монарх остава начело. През 1972 г. страната приема конституция и става известна като Република Шри Ланка. Още 6 години по-късно държавата се приименува на Демократична социалистическа република Шри Ланка.

Тайланд (в миналото Сиам)

Малко хора знаят, че само преди сто години Тайланд се е наричал съвсем различно – Сиам. По онова време се е смятал за най-голямата държава в Индокитай. Но след 1932 г. в страната настъпва бурно време – революции и държавни преврати довеждат до промяна в системата. През 1939 г. държавният секретар Плек Пибунсонграм решава да върне независимостта на страната и преименува земята на познатия днес Тайланд. Ако пък сте щастлив собственик на сиамска котка, знайте, че имате не просто пухкав приятел, а истински исторически артефакт!

Кралство Есватини (в миналото Свазиленд)



Ако не сте знаели, че Свазиленд е променил името си, не бързайте да се разстройвате поради пропуски в знанията. Държавата бе преименувана само преди три години. Крал Мсвати III планирал мащабните промени да съвпаднат с 50-ата годишнина от независимостта на страната от Великобритания. Монархът забелязал, че предишното име водело до определени проблеми. Англоезичните чужденци често бъркали Свазиленд и Швейцария (която на английски звучи Switzerland).

Кралство Камбоджа (в миналото Кампучия)



Страната може да претендира за рекорд по брой смени на имена. През 1953 г. Кралство Камбоджа престава да зависи от Франция. След 17 години в държавата става преврат, принцът е свален от трона и в историята се появява ново име – Кхмерска република (в чест на кхмерското население). Пет години по-късно правителството се променя и преименува своите владения на Демократична Кампучия. През 1979 г. режимът е свален – появява се нова държава – Народна република Кампучия. През 1991 г. става Държава Камбоджа, а две години по-късно се случва невероятното – със завръщането на монархията се връща и първоначалното име – Кралство Камбоджа.

Република Съюз Мианмар (в миналото Бирма)



Бирма е историческото име на страната, което е познато на мнозина и до днес. За първи път държавата е преименувана през 1962 г., тя се превръща в Социалистическа република на Съюза на Бирма. След 18 години на територията започва да доминира военна диктатура и през 1989 г. Съюзът на Бирма се трансформира в Мианмар. Новото име има вдъхновяващ превод – „бърз, силен“. Въпреки това не всички страни признават преименуването на държавата. От 2010 г. Мианмар се сдобива с ново име – Република Съюз Мианмар, но някои държави все още не са съгласни с него.

Буркина Фасо (в миналото Горна Волта)

View post on Instagram
 

Името Горна Волта е дадено на страната от френските колонизатори – на територията на държавата тече река Волта. Всичко се променя през 1984 г., когато президентът Томас Санкар издава указ за преименуване на територията. Буркина и Фасо са думи, взети от двата официални езика. Първият в превод от Мур означава "честни хора", а вторият от езика Гюла се превежда като "отечество". Ако комбинирате двете думи, ще получите красивото име "земята на честните хора".

Четете още: Никой не е очаквал, че това са най-безопасните и сигурни държави по света