Автор
Ива Петрова

И замириса на море: Пролетно средиземноморско ястие с печена риба и свеж лимон

Предлагаме на вниманието ви едно изкусително пролетно ястие с риба, което ще ви отведе на пътешествие до средиземноморското крайбрежие със своите свежи вкусове и аромати. Пригответе се да се насладите на вкусни сочни рибни филета, изпечени до съвършенство, съчетани с ароматен зехтин, подправки и свеж лимон.

Това блюдо е идеално за пролетните дни, когато търсите лекота и вкусна храна. Следвайте нашата лесна рецепта и се насладете на уникалния вкус на средиземноморската кухня в своя дом.

Продукти:

4 рибни филета (например лаврак, сьомга или щука)
2 лимона
4 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1/2 чаена лъжичка сушен риган
1/2 чаена лъжичка сушен босилек
1/2 чаена лъжичка сушен магданоз
1/2 чаена лъжичка чубрица

Приготвяне:

Предварително загрейте фурната на 200 градуса.

Измийте рибните филета и ги изсушете добре с кухненска хартия.

Изцедете сока от 1 лимон и го излейте в купа. Добавете зехтина, солта, черния пипер, ригана, босилека, магданоза и чубрицата. Разбъркайте добре, за да се смесят подправките.

Намажете рибните филета от двете страни с подправката и оставете да почиват за 10 минути, за да се задържат ароматите.

Нарежете останалия лимон на тънки резенчета.

Вземете плитка тава за печене и поставете филетата в нея. Разпределете резенчетата лимон между филетата.

Печете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути, докато рибата стане сочна и леко се зачерви.

Сервирайте ястието с риба топло, заедно с печените резенчета лимон.

Декорирайте с пресен магданоз и зрънца нар по желание.

Това пролетно средиземноморско блюдо с риба е свежо, ароматно и лесно за приготвяне. То ще достави такава радост. Приятен апетит!

Четете още: Салата с пиле и лимоново-маслинов дресинг