Днес в супермаркетите можем да намерим огромно многообразие от вина, което дори е способно да ни обърка.

За да се научите да започнете да разбирате от вина, трябва първо да се ориентирате в класификацията им по международни стандарти.

1. Всички гроздови вина се делят на типове съгласно приетата във Франция общоевропейска класификация. Според нея има две основни групи – пенливи (съдържащи разтворен въглероден двуокис, образувал се по естествен път при ферментацията) и „тихи“ (които не съдържат въглероден двуокис). Втората група се дели на три подгрупи – натурални, ликьорни и ароматизирани вина. Натуралните тихи вина са най-простите, получаване по естествен път – чрез ферментация на гроздов сок, която превръща захарите в спирт. Силата на тези вина може да варира от 8 до 15 градуса. Всички трапезни вина са именно от този тип. Използвайки тихи натурални вина за основа, могат да се направят и ликьорни и ароматизирани вина. Ликьорните могат да достигат 15-20 градуса, тъй като са направени чрез добавяне на силни алкохолни напитки (най-често бренди). Към ликьорните вина спадат мадейра, херес, портвайн и марсала. Ароматизираните вина се произвеждат с добавяне на подправки, билки и гроздов спирт. Най-известното ароматизирано вино е вермутът, а най-известното пенливо вино е шампанското.

2. Всяко вино си има своя стил, под който се подразбират цветът му (бяло, розе, червено) и степента му на сладост (сухо, полусухо, полусладко, сладко). Бяло вино може да се получи от всякакъв сорт грозде, важен е начинът на обработка. При обработка на бяло вино изстисканият сок веднага се прецежда и ферментира без люспите на зърната. Цветът на бялото вино варира от конячен до светложълт. Вината с червен оттенък се наричат червени. Цветът може да варира от тъмно рубинен до бледо ален. Червените вина се правят от червени видове грозде, а изстисканият сок ферментира заедно с люспите. Розовите вина се правят от червени видове грозде по метода на бялото вино. Цветът на напитката варира от бледо-червен до бледо-розов. Повечето натурални вина са сухи – съдържащата се в тях захар се превръща в спирт при ферментацията. Шма натурални полусладки и полусухи вина, в които е останала захар заради природните особености на сорта грозде. За жалост тези вина са редки и скъпи. Повечето полусухи, полусладки и сладки вина са приготвени с помощта на изкуствено спиране на ферментацията.

Четете още: Как се избира вино

3. По състав в Европа вината се делят на купажни (направени от смес от различни сортове грозде) и сепажни (направени само от един сорт грозде). Ако виното е наречено на сорт грозде, например каберне или мерло, значи то е сортово или сепажно. Купувайки сепажно вино приблизително знаете какво да очаквате от него, изхождайки от характеристиките на гроздето. При това трябва да имате предвид, че далеч не от всеки сорт грозде се получава хубаво вино с хармоничен букет, но сместа от грубовати нехармонични вина може да образува изумителен ароматен продукт с прекрасен вкус. На етикета отзад трябва да е отбелязано от какви сортове грозде е направено купажното вино.

4. По продължителност на отлежаването вината се делят на млади и отлежали. За начало на срока на отлежаване се смята датата 1 януари на Новата година след събирането на реколтата. Младите вина се продават преди тази дата. Обикновените (нетрайни) вина се продават след 1 януари на следващата година. Отлежалите вина са онези, които отлежават не по-малко от половин година. Вината, направени от първокласно грозде и отлежали в бъчви поне 18 месеца, се наричат маркови. Най-добрите образци от тях влизат в категорията на колекционерските вина, които трябва да отлежат допълнително минимум три години. Тази класификация не е съвсем категорична, тъй като към нетрайните вина могат да се причислят както онези от нисък клас, така и първокласни вина, които не се нуждаят от дълго отлежаване.

Четете още: ''Пияни'' спагети

5. По същата европейска класификация вината се делят и по място на произход. Купувайки вино в магазина, прочетете внимателно етикета. Ако мястото не е посочено – виното е нискокачествено и по европейски стандарти се смята за вино за готвене. Когато произходът на виното е уточнен, виното е много по-качествено. Посочвайки мястото, производителят се задължава да притежава лиценз, който да потвърждава това, че виното му съответства на стандартите за региона. Ако посоченото място дава представа и за типа напитка, значи държите в ръцете си гарантирано качествен продукт. За да бъде в тази категория, виното трябва да бъде направено от строго определени сортове грозде, за отглеждането на което са спазени определени норми. Подобни вина имат оригинален букет и специфичен вкус, характерен само за посочената местност.

Четете още: Винен туризъм в Европа