Гъбите се консумират и се обработват кулинарно (консервират, замразяват, сушат) възможно най-скоро след набирането им.

Есента е сезонът на гъбите. Разходката в планината с цел бране на гъби е едно от най-интересните и полезни неща, които могат да ни се случат през есента - това е връзката с природата, встрани от утъпканите пътеки, задължителното условие е да познаваме гъбите, най-красивите гъби, които се срещат са отровни, така че берете само проверени гъби, тези които сте сигурни. Ако не купете гъбите от пазара.

Важното е след това веднага да почистите, обработите и изядете набраните гъби. Заради високото си съдържание на вода и белтъчини гъбите бързо се развалят и затова е най-добре веднага след събиране да се почистят с вода.

* Гъбите в хладилник могат да се съхраняват в проветрив съд до 24 часа.

* За по-дълго съхранение се препоръчва сушенето на гъби.

Гъбите се нарязват на тънки филийки, разстилат се в плитка тава върху хартия за печене и се поставят при най-много 40° С и леко отворена вратичка за четири часа във фурната. Или ги нанижите на здрав конец и ги слагате на слънчево и проветриво място.

* Преди да сготвите сушените гъби, първо ги изплакнете с хладка вода, а след това дръжте ги няколко часа в подсолена вода (примерно от вечерта за сутринта). Нанизите от сушени гъби са много красиви и можете да ги използвате за украса на камината или на битовата стая.

* Гъбите може да се замразяват. Тогава е добре гъбите да са почистят и бланшират предварително, някои гъби като боровки и препънки може само да се почистят с книжна салфетка и да се замразят.

* Гъбите може да се консервират и в буркани и да бъдат използвани през цялата година

* Гъбите, особено печурките, се мият лесно, като се накиснат във вода, в която е разбъркана шепа брашно. В рядката брашнена каша гъбите се накисват и търкат с ръка, докато от тях падне полепналата пръст. След това се изплакват и се пускат във вода с малко оцет, за да не потъмнеят.

* Гъбите пускат много вода, затова, преди да ги използвате за приготвяне на ястие, ги сложете за кратко в нагорещена фурна. Някои видове горски гъби (особено масловките) много бързо поемата влага, дори в хладилник.

* Когато миете гъби, не ги слагайте под течаща вода, защото поемат от нея и стават по-безвкусни.

* Сухите черни китайски гъби можете да замените с манатарки (или да си купите сушени гъби от китайски магазин - бели или черни - много са ефектни когато приготватя яастия от китайската кухня и е достатъчно само да ги накиснете за 30 мин в хладка вода)