Забелязали ли сте, че през лятото популярни са най-вече студените супи като родния таратор и испанското гаспачо?

Е, ние смятаме да разбием клишето с една леко екзотична рецепта, която, убедени сме, ще промени отношението ви към супите. В нея има къри, скариди и много домати, забъркани в особено интересна комбинация.

Ето и необходимите продукти:

800 грама тигрови скариди, добре почистени и без черупки, но с опашките

300 милилитра кокосова сметана (намира се в големите вериги магазини и е подобна на кокосовото мляко, но с по-ниско съдържание на вода)
15-20 чери доматчета

6 супени лъжици доматено пюре
4 скилидки чесън, счукани
2 супени лъжици къри на прах
2 супени лъжици смлян кимион
2 чаени лъжички ситно настърган пресен джинджифил
1 чаена лъжичка куркума
1 чаена лъжичка пудра захар
клонки кориандър за украса

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера смесете кърито, чесъна, джинджифила, куркумато, кимиона, захарта и доматеното пюре с 300 милилитра вода.

Сложете всичко върху предварително загрят котлон и на висока температура, докато сместа заври. След това покрийте тенджерата, намалете температурата и оставете да къкри около 10-ина минути. Добавете постепенно кокосовата сметана, докато бъркате, и оставете отново да заври. Накрая изсипете чери доматчетата и скаридите.

Задръжте на котлона за още 6-7 минути или докато скаридите станат розови.

Дръпнете и сервирайте веднага супата, поръсена със стръкчета кориандър. Подхождат й прясно изпечен хляб, ориз, приготвен на пара, както и салата с домати и краставици.