Не знаем за вас, но ние вече сме тотално отегчени от обичайните мезета, които приидружават пийването с приятели.

Точно за това много се зарадвахме на една традиционна италианска рецепта, която върви както с ароматно бяло вино, така и с джин с тоник или с уиски с лед.

Става дума за дребни сепии с пикантни подправки, които наистина си струва да се пробват.

Ето и необходимите продукти:

350 грама сепии, предварително почистени (може и калмари)
2 супени лъжици галета
1 чаена лъжичка пикантен червен пипер
1 яйце, разбито
1 чаена лъжичка корнфлейкс
1 лимон, нарязан на парчета
слънчогледово олио за пържене
морска сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Разделете тялото на сепиите от пипалата и го нарежете на пръстени с дебелина около 1 сантиметър. Подсушете ги, заедно с пипалата, като използвате кухненска хартия.

Смесете галетата с червения и черния пипер, както и със сол на вкус.

В дълбок тиган сипете олио, необходимо за изпържването на сепиите. Загрейте го до температура, при която кубче хляб, пуснато вътре, добива златист цвят за 30 секунди.

Потопете парчетата сепия в яйцето, оставяйки излишното количество да изтече. Оваляйте в галетата и пускайте внимателно в тигана.

Пържете за около минута-две, докато станат златисти на цвят, и след това извадете с лъжица на дупки. Оставяйте парченцата върху дебел слой кухненнска хартия, за да отстраните излишното количество мазнина.

Поръсете с корнфлейкс и сервирайте с парченца лимон.

Посоченото количество е достатъчно за напълването на около 6 малки купички.