Автор
Теодор Муховски

Ресторантьор: ако искате палачинките да не стават твърди и напукани, направете това

Палачинките присъстват доста често на трапезата ни. Те са вкусни и евтини и могат да се използват като основа за много ястия, както за закуска, така и за обяд или дори вечеря.

Любителите на сладкото обикновено ги комбинират с конфитюри или шоколад, но те са също толкова вкусни и със солена плънка. Нека да разберем какво да направим, за да сътворим перфектните запечени, пухкави палачинки, без пукнатини по тях.

Рецепта за палачинки

Приготвянето на палачинки не е трудна задача. Рецептата се състои само от няколко съставки, които трябва да разбъркате добре и сте готови. За приготвянето на около 15 палачинки са необходими:

- 1 чаша пълнозърнесто брашно;
- 3 яйца;
- 1 чаша мляко;
- 1 чаша вода;
- 2 супени лъжици олио щипка сол



Смесете съставките и тестото за палачинките е готово. Ако не искате да добавяте маслото към другите продукти, можете да го използвате за пържене. Не забравяйте да загреете добре тигана и да обръщате палачинките върху него веднага щом станат златисти.

Посочената по-горе рецепта е класическата версия. Трябва да се отбележи обаче, че много хора не я следват и правят палачинките "на око", т.е. смесват съставките, без да ги измерват точно, и след това, ако е необходимо, добавят мляко или брашно, за да не бъде тестото прекалено гъсто или прекалено рядко.

Ресторантьор сподели перфектната рецепта за палачинки. Според него е грешка да се започне приготвянето на тестото с течности.
Първо трябва да се изсипе повече от чаша брашно в купа, да се добави чаша мляко и малко захар, за да станат палачинките кафяви след пържене.
След това трябва да се добавят три яйца. Важно е предварително да ги извадите от хладилника, за да са на стайна температура. Едва след това трябва да налеете достатъчно вода, за да се получи идеално тесто. Плътността му се тества с лъжица. Ако тестото го покрие, това означава, че е правилно. Накрая се добавя около 50 грама разтопено пречистено масло.



Защо палачинките са твърди и напукани?

Въпреки че рецептата не е сложна, се случва палачинките да залепнат за тигана, да се напукат, да станат твърди и да се разпаднат. Мнозина се чудят какво правят погрешно.
В този случай отговорът е прост. За това са виновни неправилните пропорции на съставките. Затова понякога си струва да погледнете към изпитана рецепта за палачинки, за да сте сигурни, че този път ще се получат както трябва.

Как да направим най-пухкавите палачинки?

Когато искате палачинките ви да са пухкави, си струва да използвате някои прости трикове. Просто пресейте брашното през сито и заменете обикновената вода с газирана. Това е патент, който се използва от много хора. Тестото става леко, а палачинките - меки. Друг начин е да добавите разбити белтъци към тестото.

Нищо не ви пречи да приложите тези патенти за перфектни палачинки едновременно. Това е гаранция за изключително пухкави палачинки, които са подходящи както за солено, така и за сладко.

Каква трябва да бъде сладката плънка за палачинки?

За закуска обикновено е подходящ сладкият вариант, т.е. намазани със сладко, мармалад, конфитюр или шоколадов крем. За обяд повечето избират солената плънка, която може да се приготви с любими съставки.

Не може да се отрече, че най-популярната сладка плънка за палачинки е тази на основата на извара. Повечето хора я смесват със захар и сметана в пропорции, подходящи за количеството палачинки и по желание с яйчен жълтък. Въпреки това можете да направите малко по-опростен вариант и да смесите бялото сирене със захар и хомогенизирано сирене с ванилия. Тогава сместа от извара ще придобие по-сладък вкус.



Солени палачинки. Какъв пълнеж да направите?

Солените палачинки също си имат своите фаворити. Подходящи са за вечеря и винаги са много вкусни. Всичко това е така, защото плънката може да се приготви по много начини. Един от най-популярните е пълнежът от спанак. В този случай можете да използвате както пресни, така и замразени листа.

Първо запържете чесъна в маслото. След това добавете спанака в тигана и подправете със сол и черен пипер. Накрая можете да добавите натрошено сирене фета или вместо него да добавите малко количество 30-процентова сметана и пълнежът на спаначените палачинки е готов.

Пълнежът за палачинки с гъби е също лесен за приготвяне

Първата стъпка е да обелите и нарежете лука и гъбите. След това трябва да запържете добре зеленчуците в тигана и да ги подправете със сол и черен пипер на вкус. Накрая просто поръсете изпържените гъби с кашкавал и разбъркайте добре.
Да ви е сладко!

Четете още: Ето на каква следобедна закуска залага Джулиана Гани след раждането