На всяка една великденска трапеза централно място заема козунакът – ароматен, сладък и красив. Руските майстор-сладкари споделят как можете да направите от този сладкиш апетитно произведение на изкуството.
Тази година най-светлият християнски празник се пада на 28-и април, но отговорните домакини са започнали да се готвят за него седмица по-рано. Традиционно празничната трапеза включва няколко ястия, но най-любимото лакомство на православните християни е козунакът. В някои семейства рецептите се предават от поколение на поколение – и това без съмнение е прекрасна традиция. Съвременната кулинария обаче не тъпче на едно място, така че може би е време да поемете известен риск и да внесете нещо ново в класическите си рецепти? Предлагаме ви няколко идеи от руските майстор-сладкари.
Козунакът на майстора
Рецепта на майстор-сладкаря на верига италиански ресторанти il FORNO - Роман Новаковски.
Съставки за тестото:
* 27 гр. жива мая
* 150 гр. топло мляко
* 30 гр. захар
* 100 гр. брашно
Добавки за тестото:
* 180 мл. топло мляко
* 7 гр. сол
* 150 гр. захар
* 3 жълтъка
* 1 яйце
* 140 гр. разтопено краве масло
* 50 мл. зехтин
* 200 гр. крема сирене
* 630 гр. брашно
* 7 гр. набухвател
* 20 гр. ванилена захар
* карамелизирани орехи – на вкус за украса
Приготвяне:
Смесете всички съставки за тестото и оставете сместа на топло място за 30 минути, за да втаса.
Добавете в тестото допълнителните съставки, омесете тестото и го поставете в тава за печене, запълвайки я до половината ѝ височина.
Оставете тавата на топло, изчакайте тестото да се вдигне до горния ръб.
Загрейте фурната до 220 градуса, сложете козунака в нея, намалете до 180 градуса и пуснете вентилатора на максимум.
Охладете готовия козунак.
Загрейте Nutella на водна баня и глазирайте с пастата козунака. Украсете с други добавки по ваш вкус.
Козунак със захарни топчета и фигурки
Рецепта на майстор-сладкаря на луксозния ресторант „Палацо Дукале“.
Начални съставки за тестото:
* 100 мл. вода
* 1 с. лъжица захар
* 50 гр. жива мая
* 2 с. лъжици брашно
Добавки за тестото:
* 500 гр. брашно
* 200 гр. краве масло
* 8 яйца
* 100 гр. вода
* 1/2 с. лъжица сол
* ванилия
* лимонова кора
* 1 с.л. мед
* 200 гр. захар
* сушени плодове, ядки, стафиди, шоколад – на вкус
За украсата – захарни топчета и фигурки.
Приготвяне:
Забъркайте началните съставки за тестото, оставете сместа на топло да втаса и да увеличи обема си 4 пъти.
Добавете останалите съставки за тестото и го омесете, оставете го на топло да се увеличи двойно.
Добавете в тестото сушени плодове, ядки, стафиди и парченца шоколад на вкус.
Разпределете тестото във форми за печене, изчакайте го да втаса.
Печете 30 минути на 165 градуса.
Украсете със захарни топчета и фигурки.
Четете още: Хитринки за вкусен козунак