Хитринки за вкусен козунак

25 април 2019 | 07:40
7081
2
2

Великден е свят празник за християните по целия свят. И по неписано правило той не би бил същият без козунак.

Той символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне.

В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е дошъл в периода 1915–1920 г.

Дотогава за празника са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

Несъмнено омесването на хубав козунак е задача, която би затруднила и опитни кулинари. Затова идваме на помощ с няколко хитринки за лесно приготвяне на празничния десерт и три изпробвани рецепти. 



Съвети за месене на козунак:

Много важно условие е всички продукти, които използвате за направата на обредния хляб, да са топли. Стаята, в която ще го приготвяте, също трябва да е затоплена.

Хубаво е също така преди да започнете същинското месене, да пресеете брашното два пъти със сол, за да се насити с кислород. След това го оставете на топло.

За да се получи вкусен козунак, тестото трябва да е меко и еластично. Ако е прекалено меко, при втасването ще се разлее и ще загуби формата си, а ако е много твърдо, няма да бухне достатъчно.

Козунакът ви няма да се получи добре, ако не обърнете специално внимание и на маята. Ако продължително време сте я държали в някой шкаф, е възможно тя да е изгубила качествата си. Но не се притеснявайте, лесно може да проверите, дали е годна за употреба.

За целта трябва дамо да сложите парченце от нея в топла вода. Ако то изплува, може да изполвате маята.

Преди обаче да преминете към същинската ѝ употреба, трябва задължително да я оставите да втаса. Това се случва чрез смесването ѝ с с част от млякото, захарта и малко брашно. Оставете я да престои и не добавяйте сол към сместа, каквото и да пише в избраната от вас рецепта.

Друго, което е от изключителна важност за получаването на вкусни козунаци, е мазнината. За най-добри резултати ви препоръчваме да смесите от животински и растителен произход, т.е масло или мас с олио.

До 50% от мазнината се слага при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.



Несъмнено делящият се на конци козунак е еталон за добре направен обреден хляб. Получаването на хубави конци обаче не е лесна работа и това е факт, известен на всеки опитвал се да омеси козунак.

За да се получат те, трябва да се сложат не повече от 250 грама захар на килограм брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото.

Няма как да постигнете конци и без усърдно месене и биене, защото те се оформят именно благодарение на развитието на глутена, получаващо се в самото действие. Освен това конците се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.

Втасването е друг момент от особена важност за получаването на вкусен козунак. За него трябва да се въоръжите с търпение, защото то може да отнеме и 4-5 часа. 

Козунакът също така не трябва да заема повече от 1/3 от тавата, защото по време на печене обемът на обредният хляб ще нарасне и сместа ще излезе извън съда. За да не прегори и да не се изсуши козунакът по време на печене, сложете във фурната малък съд с вода, а ако десертът много бързо се зачерви, го покрийте с алуминиево фолио.

Друга тънкост за постигането на вкусно великденско лакомство е, че трябва да разтриете с мокри ръце захарта, с която ще поръсите изпечения козунак. Това се прави, за да не загори захарта. Ако козунакът се украсява с ядки, също е добре да се намокрят, преди да се поставят.

Коментари

2
  27 април 2019 | 22:15 отговор
 

 
1
  25 април 2019 | 22:34 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.