Вкусно и коледно с Диди
Диана Хърлечанова...Тя върви в комплект със своя ароматен и уютен свят, в който разказва приказки за подправки и вкусове, чистота на хранене и мислене, всеотдайност към изкуството да създаваш храна с почит към природата.
Диди е нежно, красиво създание, което стои зад много от вкусните веган ястия, които се предлагат в един от най-бързо развиващите се ресторанти в София, „проповядващи” философия за храната, съобразена с повелите на здравословното хранене.
Накратко, има какво да научим от Диди! А празничните ѝ предложения са просто задължителни за вкусване по Коледа.
Кой си ти?
Диди от Soul Kitchen и Colourofcinnamon.com
Защо готвиш толкова вкусно, да му се не види?
Защото използвам естествени, леко обработени продукти, свежи подправки и защото обичам да си похапвам.
Кажи честно – кой е най-големият кулинар в семейството?
Когато бях малка най-много очаквах баща ми да приготви нещо, защото от него наследих любовта към лютото и пикантните храни. А и защото се случваше доста по-рядко.
Най-голямата вкусотия от ръцете на баба?
Най-простата лятна яхния – печени чушки с чесън и доматен сос, прясно изпечен хляб или питка, зеленчуци от градината…
Пиши без да се замисляш – любимо коледно ястие?
Не знам дали е коледно, но без да се замислям се сещам за темпе с грах и гъбен сос.
Влюбена ли си?
Понякога.
Каква е връзката между любовта и храната?
Право пропорционална. По принцип обичам да приготвям храна за любимия човек, за да я споделим заедно. Домашната храна е любов сама по себе си. А и видът на ястието показва отношение.
Ако беше десерт, какъв щеше да си?
Нещо не много сладко с аромат на канела.
Най-новата храна/подправка/напитка, която опита?
Наскоро опитах сурови веган бонбони с кулинарни етерични масла – ароматът е доста по-силен и интересен.
Какво не разбират хората? И какво трябва да разберат в нощта на Бъдни вечер?
Не разбират, че краят на декември не е време за безсмислено свръхконсуматорство по магазините, купуване на подаръци по навик, от които никой няма да има нужда, не разбират, че производителите и рекламата ни създават изкуствена нужда от неща, които не ни трябват, само защото „всички така правят”… Нощта на Бъдни вечер е време за спокойствие и покой, да отдъхнем малко от цялата тази истерия покрай комерсиалната страна на празниците.
Опиши магията в твоята кухня? Без да премълчаваш случката с ходещата точилката и бананът, който се мисли за пиле!
Никога не чета рецепти. Смело експериментирам – вкус, цветове, текстура и подправки. Разбира се, не винаги ми се получава, затова понякога само аз си изяждам нещата. Магията е във въображението…
Къде ще си на Коледа?
При родителите ми и семейството на сестра ми.
Пожелай си нещо и го посипи с пудра захар, тук и сега!
Пожелавам си един ресторант!
Предястие с бял боб
Цветно блюдо с пюре от боб и сушени домати.
1 консерва бял боб
щипка черен пипер
2-3 ч.л. лимонов сок
1 стрък копър
5-6 сушени домата
4-5 репички
100 гр кълнове от броколи
1 резен лимон
7-8 маслини
Измийте и изцедете боба и смелете в блендер заедно с чер пипер и лимон. Сипете в средата на чиния и поръсете копър.
Подредете останалите продукти по ваше желание и полейте с лимонов сок.
Добър апетит!
Трюфели и Рафаело
Преди време много харесвах така наречените шоколадови трюфели, които се продават в кокетна опаковка за “специални поводи”. Всъщност, вкъщи всеки повод може да бъде специален с малко свободно време за губене и сладки съставки, намерени из шкафовете. Можете да разбъркате лесна смес за тези сладки бонбонки и после просто да ги оваляте в какао или рожков и в кокосови стърготини.
100 гр кашу (предварително накиснато за няколко часа)
50 гр сусам
100 фурми без костилките
50 гр стафиди
100 гр сушени смокини
3-4 с.л. тахан
1 малка ябълка
щипка канела
брашно от рожкови за овалване
кокосови стърготини за овалване
По принцип аз мия всичко преди да се използва в кухнята – независимо дали са ядки, сушени плодове или семена. Ако нямате време да накиснете кашуто измийте добре под течаща вода.
Смесете всичко без рожков и кокос и смелете на блендер на максимални обороти за 2-3 минути. Ябълката се чисти от семките и целта и е да разводни леко сместа, така че да получим гладко тесто за оформяне.
Сместа трябва да е леко лепкава, но гладка, за да няма големи парчета в бонбоните. Оформете на ръка топчета с произволна големина и оваляйте едната половина в кокосови стърготини, а другата в брашно от рожкови.
Добре е да се оставят в хладилник поне за час за да стегне сместа. Гарнирайте с резенчета портокал.
Да ви е сладко!
Още по темата
Вкусно и коледно с Веселина
Вкусно и коледно с Ванилка
Вкусно и коледно с Вероника
Карфиол с вълшебна подправка
Гуинет плаче, когато прави палачинки
Коментари
5 | Блондинка | |
18 декември 2012 | 20:39 | отговор | |
Напълно споделям мнението под номер 2- красиви , интересни и талантливи кулинарки. |
||
0 0 | ||
4 | Лил | |
17 декември 2012 | 21:35 | отговор | |
Уау, наистина невероятно момиче, поздравления че се занимава с нещо толкова прекрасно като готвенето = ) |
||
0 0 | ||
3 | нея | |
17 декември 2012 | 19:02 | отговор | |
Страхотен уебсайт! Директно влиза в списъка ми с вдъхновяващи сайтове и материали, които използвам като средство за популяризиране на веганството сред роднини, приятели и познати :) |
||
0 0 | ||
2 | ! | |
17 декември 2012 | 14:05 | отговор | |
Да не повярваш колко хубави добре готвещи момичета имало в БГ!Напьлно сериозно и с вьзхищение го казвам! |
||
0 0 | ||
1 | топ | |
17 декември 2012 | 13:51 | отговор | |
Супер, нещо веганско, като за мен! |
||
0 0 | ||
Най-четени
