Диана Хърлечанова...Тя върви в комплект със своя ароматен и уютен свят, в който разказва приказки за подправки и вкусове, чистота на хранене и мислене, всеотдайност към изкуството да създаваш храна с почит към природата.

Диди е нежно, красиво създание, което стои зад много от вкусните веган ястия, които се предлагат в един от най-бързо развиващите се ресторанти в София, „проповядващи” философия за храната, съобразена с повелите на здравословното хранене.

Накратко, има какво да научим от Диди! А празничните ѝ предложения са просто задължителни за вкусване по Коледа.

Кой си ти?

Диди от Soul Kitchen и Colourofcinnamon.com

Защо готвиш толкова вкусно, да му се не види?

Защото използвам естествени, леко обработени продукти, свежи подправки и защото обичам да си похапвам.

Кажи честно – кой е най-големият кулинар в семейството?

Когато бях малка най-много очаквах баща ми да приготви нещо, защото от него наследих любовта към лютото и пикантните храни. А и защото се случваше доста по-рядко.

Най-голямата вкусотия от ръцете на баба?

Най-простата лятна яхния – печени чушки с чесън и доматен сос, прясно изпечен хляб или питка, зеленчуци от градината…

Пиши без да се замисляш – любимо коледно ястие?

Не знам дали е коледно, но без да се замислям се сещам за темпе с грах и гъбен сос.

Влюбена ли си?

Понякога.

Каква е връзката между любовта и храната?

Право пропорционална. По принцип обичам да приготвям храна за любимия човек, за да я споделим заедно. Домашната храна е любов сама по себе си. А и видът на ястието показва отношение.

Ако беше десерт, какъв щеше да си?

Нещо не много сладко с аромат на канела.

Най-новата храна/подправка/напитка, която опита?

Наскоро опитах сурови веган бонбони с кулинарни етерични масла – ароматът е доста по-силен и интересен.

Какво не разбират хората? И какво трябва да разберат в нощта на Бъдни вечер?

Не разбират, че краят на декември не е време за безсмислено свръхконсуматорство по магазините, купуване на подаръци по навик, от които никой няма да има нужда, не разбират, че производителите и рекламата ни създават изкуствена нужда от неща, които не ни трябват, само защото „всички така правят”… Нощта на Бъдни вечер е време за спокойствие и покой, да отдъхнем малко от цялата тази истерия покрай комерсиалната страна на празниците.

Опиши магията в твоята кухня? Без да премълчаваш случката с ходещата точилката и бананът, който се мисли за пиле!

Никога не чета рецепти. Смело експериментирам – вкус, цветове, текстура и подправки. Разбира се, не винаги ми се получава, затова понякога само аз си изяждам нещата. Магията е във въображението…

Къде ще си на Коледа?

При родителите ми и семейството на сестра ми.

Пожелай си нещо и го посипи с пудра захар, тук и сега!

Пожелавам си един ресторант!

Предястие с бял боб




Цветно блюдо с пюре от боб и сушени домати.

1 консерва бял боб
щипка черен пипер
2-3 ч.л. лимонов сок
1 стрък копър
5-6 сушени домата
4-5 репички
100 гр кълнове от броколи
1 резен лимон
7-8 маслини

Измийте и изцедете боба и смелете в блендер заедно с чер пипер и лимон. Сипете в средата на чиния и поръсете копър.

Подредете останалите продукти по ваше желание и полейте с лимонов сок.

Добър апетит!

Трюфели и Рафаело

Преди време много харесвах така наречените шоколадови трюфели, които се продават в кокетна опаковка за “специални поводи”. Всъщност, вкъщи всеки повод може да бъде специален с малко свободно време за губене и сладки съставки, намерени из шкафовете. Можете да разбъркате лесна смес за тези сладки бонбонки и после просто да ги оваляте в какао или рожков и в кокосови стърготини.

100 гр кашу (предварително накиснато за няколко часа)
50 гр сусам
100 фурми без костилките
50 гр стафиди
100 гр сушени смокини
3-4 с.л. тахан
1 малка ябълка
щипка канела
брашно от рожкови за овалване
кокосови стърготини за овалване

По принцип аз мия всичко преди да се използва в кухнята – независимо дали са ядки, сушени плодове или семена. Ако нямате време да накиснете кашуто измийте добре под течаща вода.

Смесете всичко без рожков и кокос и смелете на блендер на максимални обороти за 2-3 минути. Ябълката се чисти от семките и целта и е да разводни леко сместа, така че да получим гладко тесто за оформяне.

Сместа трябва да е леко лепкава, но гладка, за да няма големи парчета в бонбоните. Оформете на ръка топчета с произволна големина и оваляйте едната половина в кокосови стърготини, а другата в брашно от рожкови.

Добре е да се оставят в хладилник поне за час за да стегне сместа. Гарнирайте с резенчета портокал.

Да ви е сладко!