Автор
Теодор Муховски

10 основни причини, поради които жените се омъжват за неподходящи мъже

Ако преминавате през емоционалните сътресения на развода, последното нещо, за което мислите, е нова връзка. Мисълта за ново запознанство ви се вижда далечна, тай като сте се разочаровали твърде много от последната си раздяла.

Въпреки това може да срещнете нов партньор много по-скоро, отколкото си мислите. Половината от разведените жени се омъжват повторно в рамките на 5 години, а 75% - в рамките на 10 години.

Всеки от нас знае от какъв партньор има нужда. Някои уроци са научени от предишния неуспешен брак. Въпреки че индивидуалните вкусове варират, всяка жена иска да има до себе си зрял, интелигентен, лоялен, надежден, любящ, грижовен, нежен, открит, мил, подкрепящ, отговорен и, разбира се, секси партньор.
Все още не се появила дама, която да каже: "Ако трябва да съм честна, искам някой безотговорен, безчувствен, мърморко; човек, който много говори, малко действа и не почиства след себе си".

Но човекът, когото желаем и този, с когото се свързваме и разбираме, са две различни неща.

Жените са склонни да бъдат много разумни, когато става въпрос за връзки. Като цяло те познават мъжете много по-добре, отколкото мъжете познават жените. Проблемът е, че разумността изчезва, когато при избора на партньор се намесят чувствата.

За да не се омъжите за поредния си бивш съпруг, нека разгледаме 10-те основни причини, поради които жените избират грешните мъже:



1. Време

Най-вероятно е да се влюбим безпаметно след емоционално трудно преживяване - например развод или значителна загуба на близък човек - тогава е ни е най-трудно да мислим ясно и трезвено.

2. Еротичен пристъп

Интензивното сексуално привличане може да бъде като опиат и да замъгли съзнанието ви. То може да ви накара да се отдалечите от най-близките си приятели или дори да се откажете от плановете си за живот в полза на човек, който не е достатъчно отговорен да полива цветята, да се грижи за дома или да храни котката например.

3. Обсебване

Обсебването на един мъж не е мярка за нищо друго освен за проявата на вашата вътрешна, скрита тревога.
Лесно е да объркаме интензивността с интимността, докато всъщност интензивността пречи на обективния поглед върху партньора.



4. Идеализация

Убедени сте, че той е толкова необикновен и специален, че го поставяте по-високо дори от себе си.
Може би има нещо, което ние нямаме - например фотографска памет, дарба за решаване на математически загадки или перфектно познаване на цялата граматика на латинския език.

Да претеглим плюсовете и минусите му означава да го опознаем по-добре, но идеализираният образ ни кара да подценяваме собствените си таланти и да пренебрегваме недостатъците му. Можем да бъдем в една връзка като в транс, слепи за знаците, че нещо не е наред.

5. Повтарящи се семейни модели

Можем да повторим това, което е било преди, особено ако не знаем какво ни мотивира. Например, може да е семейна традиция да се омъжим за човек с пристрастяване или за някой, който е ранена птица, търсеща грижа.

Възможно е да ни привличат мъже, които приличат на студения ни, недостъпен баща или на капризната ни майка, с несъзнателното убеждение, че можем да възпроизведем старата история и чрез силата на любовта да ѝ дадем нов, щастлив край.

6. Протест срещу семейните модели

Ако баща ви се е държал деспотично, може да сте привлечени от някой, който е пасивен и няма собствено мнение; но това, което ви е привлякло в началото, може да ви докара проблеми на по-късен етап.



7. Отчаяние

Двама от най-добрите ви приятели току-що са се оженили, вие сте на 40 години и някой ви напомня, че биологичният часовник тиктака.
Когато тиктакането става все по-силно, намалява и готовността ви да се откажете от нещо важно или да пренебрегнете големите червени светлини, които светят пред очите ви. Започвате да мислите, че половин чаша е по-добре от празна чаша.

8. Липса на самопознание

Търсите някого, който да запълни празнотата, да придаде смисъл и посока на живота ви. Лошите избори често са резултат от това, че се интересувате от живота на някой друг и живеете в него, вместо в своя собствен.

9. Липса на любов към себе си

Звучи като клише, но също така е и същинска истина - не можете да обичате истински друг човек, ако първо не обичате дълбоко себе си.
Ако самоуважението ви е ниско (както може да се случи след развод), няма да вярвате, че можете да бъдете достойни за любов и уважение. Вашият избор ще отрази на това.

10. Страх от бъдещето

Тревожният ви мозък ви събужда в 3 часа сутринта с плашещи картини за бъдещето ви без партньор до себе си.
Страхът никога не е помагал на никого да направи добър избор. Това води до нервност там, където трябва да има спокойствие.

Съветът на психолога:

Не вземайте прибързани решения. Изчистете съзнанието си, осмислете преценката си. Получете обективна представа за потенциалния си партньор. Не изолирайте връзката си от обкръжението, дори ако той или тя казва, че иска да прекарва времето си само с вас.
Няма да го опознаете добре, ако нямате възможност да го наблюдавате сред семейството и приятелите си.

Съсредоточете се главно върху живота си, плановете и целите си. Това ще ви позволи да стъпите здраво на краката си, независимо дали ще се ожените, или не. Никога не забравяйте, че има много начини за установяване на интимност и възстановяване на връзката.

Четете още: Истинска история: Най-добрият ми приятел ми сглоби кухнята и спа с жена ми