Автор
Woman.bg

12 въпроса за секса, които трябва задължително да си зададете сами

Колкото и да е хубав сексуалният ви живот, винаги може да го направите още по-добър. Често ни се казва да мислим повече за удоволствието на партньора, но какво остава за нашето лично удоволствие? Ако отговорите с „да“ на всичките 12 въпроса, можете да се гордеете с връзката си. Разбирате се страхотно с партньора!

1. Харесва ли ми той как ме докосва?

Мъжката кожа не е чувствителна, колкото женската, затова често мъжките докосвания биват груби или болезнени -мъжът мери по себе си, затова не винаги си премерва силата. Добър признак е, ако партньорът знае как точно да ви докосва, за да не ви причинява болка или неприятни усещания. Но и в противен случай тактиката „по-добре не пипай“ не е най-добрата. Ако вие не научите партньора си какво именно харесвате, той няма да може да ви достави истинско удоволствие. Ако ви разтърсват тръпки, щом той ви докосне по гърдите или дупето, значи всичко е идеално!

2. Той знае ли ерогенните ми зони?

Помните ли как в „50 нюанса сиво“ главният герой отбелязваше с червило местата, където искаше да го докосват? Същото може да проработи и в обратен вариант. Предложете една малка игра на партньора си – помолете го да отбележи по тялото ви местата, които според него са вашите чувствителни зони. Направете същото за него. Много скоро и двамата ще разберете дали сте в крачка с действителността!

3. Получавам ли оргазъм с него?

Банално, но факт. Да, само 30 % от жените (или дори по-малко) са способни да постигнат оргазъм по време на вагинален секс. Това обаче не означава, че не бива да се стремите към оргазма по други начини – партньорът ви има език и ръце и спокойно може да ви доведе до върха на насладата, дори след като е свършил.

4. Мога ли да му разкажа фантазиите си по време на мастурбация?

Това е нещо доста интимно, дали ще можете да споделите с партньора си какво си представяте, докато си прекарвате добре времето насаме под душа? Дори ако фантазирате за нещо невероятно, откровено, развратно – добре е да можете да разкажете фантазиите си на половинката. Изобщо не е нужно да ги превръщате в реалност, но пък партньорът ще може лесно да ви възбуди, като просто ви говори нужните мръсотии.

5. Харесва ли ми как мирише той?

Ако обожаваш да носиш пуловерите и тениските му и често вдишваш аромата му с пълни гърди, дори ако току що се е върнал от тичане – значи става дума за хистосъвместимост. Major histocompatibility complex, МНС. МНС е последователност от гени, които помагат на имунната система да се справя с болестите. МНС на всеки човек е индивидуален и твоят се отличава от този на партньора ти. Ако вашите МНС са твърде подобни, организмът ви дава сигнал „Пълен назад, нека си потърсим някой по-добър“. Ако обаче вашите МНС са достатъчно различни, организмът ви ликува – ще имате здрави деца!

6. Прегръщаме ли се след секс?

Не става дума само за окститоцина, който се отделя и по време на нежните прегръдки след акта. Учени от университета в Торонто са провели експеримент с 335 участници (138 мъже и 197 жени), които препитали доколко са доволни от любовните си връзки. Оказало се, че нито прелюдията, нито самият полов акт оказват толкова голямо влияние на удовлетворението, колкото прегръдката след секс. Проучването показало, че двойките, които прекарвали повече време след секс в прегръдки, целувки и ласки, са по-доволни от интимния си живот от онези, които заспиват веднага.



7. Знам ли кога се е преглеждал за последно?

Да, дори ако си сигурна на 100 %, че той никога не би ти изневерил, редовните прегледи при уролог са не по-малко необходими от редовните гинекологични прегледи. Напълно нормално е един мъж да проверява мъжкото си здраве два пъти годишно.

8. Той знае ли кога да спре?

Важно е той да не повтаря глупавите „правила“, че „когато жената каже не, това значи да“. Партньорът трябва да знае много добре, че ако отказвате да правите секс и не му предлагате да се опита да и възбуди, значи няма да има акт. В противен случай става дума за насилие. Дори ако сте женени. Дори ако „нищо няма да ви стане“. Не значи не. Във всеки един момент, дори по време на акт.

9. Той знае ли в какви пози ми е удобно да правя секс?

Женските и мъжките предпочитания далеч не винаги съвпадат. Той може да обича вие да сте отгоре, а на вас тази поза да ви е болезнена и неприятна. Умеете ли да търсите и намирате компромиси?

10. Той е отворен за експерименти и не ревнува от секс-играчките ми?

Не е нужно да го посрещате опакована в латекс и с камшик в ръка (макар че, защо пък не?), но разнообразието в сексуалния живот все още на никого не е навредило. Така че ако си купувате секс-играчки, надяваме се да не ви се налага да криете това от партньора си.

11. Той знае ли кога съм в цикъл? Шокират ли го „интимните подробности“?

Това е твоето тяло и то е напълно нормално. То има менструация и понякога боледува. Понякога се обаждаш на партньора си и му казваш да купи по пътя хляб, мляко и тампони. И той не затваря ужасен телефона и не уточнява „Какво е това?“. А отива и ги купува, защото знае каква точно марка ползваш и не се познавате от вчера. Хубаво е да е наясно и със самия механизъм на нещата – познанията по анатомия винаги са полезни.

12. „Да бръсна или не“ – само аз ли го решавам?

Това решение взимаш само ти, осланяйки се на това как се чувстваш удобно и какво предпочиташ.

автор: Ива Петрова