6 изненадващи факта за оргазма, които вероятно не знаете

Оргазмът е черешката на тортата на всеки страхотен секс, а днес сме събрали на едно място 6 научно доказани факта за него, които ще ви впечатлят.

1. За жените не е по-трудно да достигнат до оргазъм

Често се говори за женския оргазъм като нещо мистериозно и дори рядко случващо се. Истината обаче е, че 95% от жените, които мастурбират стигат лесно до върховното удоволствие. За съжаление наистина обаче жените по-често се оплакват от затруднения в тази област от мъжете, но специалистите са на мнение, че в случая не става дума за биология, а за културните норми и липсата на информация.

Исторически погледнато в миналото се е гледало на секса най-често като на нещо, което се върти около доставяне на удоволствие на мъжката половина от човечеството. Това е и причината все още да асоциираме думата “секс” единствено с пенетрация, въпреки че при нея жените доста често не достигат до оргазъм. Това е и причината нещата, които карат дамите да свършат, като орален секс и стимулация на клитора, да се възприемат по-скоро като любовна игра, отколкото като истинско сексуално преживяване.

2. Познанието за оргазма може да се превърне във вашата суперсила

Скорошно изследване, публикуване в Sex Education, показва любопитните резултати от специално проучване. То обхваща жени, които са посетили два типа курсове, посветени на секса. Първите научили повече за човешката сексуалност от антропологична гледна точка, докато вторите изучавали разликата при получаването на оргазъм. Те се запознали с факти като този, че 95% от мъжете достигат до оргазъм, всеки път когато правят секс, а при жените този процент е едва 65. Дамите от втория курс разкрили, че след като получили точната информация, за начина по-който функционира тялото им започнали да имат по-чести и по-хубави оргазми.




3. Жените също получават оргазми докато спят

Всички знаем, че младите момчета често имат мокри сънища. По всичко личи обаче, че тази територия не е запазена само за тях и скорошно проучване показва, че 1 от 5 жени също е имала сексуални преживявания по време на сън.

4. Не всички оргазми са сексуални

Оказва се, че не всички оргазми са сексуални по своята природа. Множество жени са споделяли, че са получавали оргазъм в ситуации, които са далеч от еротичните преживявания, като например по време на турболенция в самолет, миейки си зъбите, раждане, кърмене и дори слушане на определен тип музика.

Учените са на мнение, че бихме могли да разглеждаме женския оразъм не само като нещо, което се случва в гениталиите, а по-скоро като невропсихологични процес. В този смисъл оргазмите биха могли да бъдат предизвикани от различен тип стимулация като звуци, различни снимки, вкусове, текстури, от въображението, както и от изпитването на болка и нейното успокоение.

5. Почти половината от мъжете, не знаят кога техните съпруги изпитват оргазъм

Скорошно изследване, публикувано в Journal of Sexual Medicine, показва че почти 43 % от мъжете не знаят кога техните съпруги достигат до оргазъм. Те смятали, че това се случва доста по-често, отколкото било в реалността.

За това има разбира се очевидна причина, доста по-лесно е да различиш мъжкия оргазъм от женския.



6. Стимулацията на шийката на матката също може да доведе до оргазъм

Чували ли сте за цервикален оргазъм? Той би могъл да се получи, когато жената е наистина възбудена, защото в противен случай би могъл да бъде болезнен. Усещането при цервикален оргазъм е доста по-различно, защото се стимулират различни части от женското тяло. Повече за цервикалния оргазъм можете да научите в този материал.