Автор
Ева Григорова

Едно по-различно обяснение в любов: Алексей Навални проговори от затвора

Днес започва ново дело срещу руския опозиционер Алексей Навални, който в момента излежава ефективна присъда за старо свое дело, по което е бил осъден условно преди време. Новото дело е за измама и обида на съдия. Навални ще участва в заседанието на московския съд чрез видеоконферентна връзка.

През август 2020 г. Навални едва оцеля след опит да бъде отровен с химическия агент "Новичок". Опозиционерът обвини за покушението президентът Путин, който отрича да има нещо общо с него. След отравянето Навални се възстановяваше в Германия, а веднага щом се прибра в родината си, бе арестуван.

По случай вчерашния празник на влюбените, Навални и неговата съпруга Юлия се включиха с поздравления в социалните мрежи. Посланието на политика бе изцяло обяснение в любов на неговата съпруга, докато нейният пост включваше призив да бъде допусната в залата на съдебното дело и за справедлив процес.



"Юляша. Свети Валентин e и искам да ти кажа, че любовта ми е уникална и необичайна.
Аз съм по ретро романтиката.
Къде се виждат влюбените сега, ако не са наблизо?
По телефона, разбира се. И малко на компютъра. Всички видеоклипове и снимки са там. На екрани.
А аз си падам по олдскул нещата. Точно както в дните на Древен Рим, когато старецът Валенти, който по-късно стана светец, е бил все още жив.
Нощно шкафче. Има рафт. На рафта е твоята снимка. Постоянно я вадя, гледам я и ѝ казвам: "Здравей!"
На Свети Валентин ти изпращам сърца и въздушни целувки. И аз се поздравявам, защото съм много, много, много влюбен в теб!" - написа Навални в своя профил във Фейсбук.

View post on Instagram
 


"Пост за деня на любовта.

Утре започва процесът срещу Алексей. Хората в Кремъл толкова се страхуват от него, че той ще стане първият човек в Русия, който ще бъде съден направо в затвора. Те искат да го скрият от всички хора, от поддръжниците му, от журналистите. Те наистина искат да скрият това ново криминално скалъпено дело от всички. Толкова е жаклко, че се страхуват да проведат процеса в Москва. В крайна сметка всички разбират отлично как Алексей ще разбие обвинението в съда и знаят, че той ще се смее на този процес.
Това е незаконен и безскрупулен процес и начинът, по който е организиран, доказва най-добре, че съпругът ми е честен човек. И го държат в затвора, защото не се страхува от това правителство.

Слушайте, страхливци и негодници! Настоявам да бъда допусната до процеса срещу съпруга ми. Това е моето напълно законно право.
Колкото и безскрупулни хора да сте, не можете да ми попречите да вляза в съда. Съдът е отворен, аз съм съпругата на Алексей, имаме две деца, заедно сме повече от 20 години. Имам всички основания да присъствам в залата и да се изправя пред този ваш „съд“.

View post on Instagram
 

Бих искал да кажа голямо благодаря на всички за подкрепата.

И накрая, една малка подробност, за да разберете какви дребни негодници са на власт. Тази снимка е направена по време на дълга среща, която се би трябвало да се провежда само 4 пъти в годината. И това са най-важните дни за човек в затвора, за всеки затворник. Следващата трябваше да се проведе на 16 февруари. Алексей се записа на опашката за два месеца и беше включен в графика. И го направиха нарочно. Искате ли да отидете на среща с роднини? Останете вместо това в карикатурен съд точно в затвора. И не забравяй - за теб няма дори прилика на закон, ние ще правим каквото искаме, а ти никога няма да си тръгнеш оттук.
Ще излезе и пак ще съжалявате за подлите си трикове.

Нека всяка съпруга и майка в Русия си представи себе си на мое място.

Продължавам да искам свобода за съпруга си. Но докато я няма, аз си изисквам правото поне да го видя в съда!" - написа Юлия Навалная.